current views are: 9

21 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση07:02

Εις διπλούν θα πληρώσουν από το Φεβρουάριο τις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ 200.000 αυτοαπασχολούμενοι!

Έξτρα ειδοποιητήρια τον Μάρτιο με συμψηφισμούς εισφορών σε 1,2 εκατ. ασφαλισμένους

Δημοσίευση 07:02’

Έξτρα ειδοποιητήρια τον Μάρτιο με συμψηφισμούς εισφορών σε 1,2 εκατ. ασφαλισμένους

Επιστροφές χρημάτων αναμένεται να φέρει για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και αγρότες ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών τους που θα γίνει γνωστός με τα ειδοποιητήρια που θα λάβουν από τον ΕΦΚΑ τον ερχόμενο Μάρτιο.

Κι αυτό γιατί το έτος 2016 φέρεται να έχουν δηλώσει στην εφορία, όπως και το 2017 ,πολύ λιγότερα φορολογητέα ετήσια εισοδήματα επί των οποίων, ως γνωστόν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, γίνεται ο υπολογισμός των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ.

Οι πρώτες ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωσαν 1,2 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενοι είχαν υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα του 2015 όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου κι αυτό γιατί είχε καθυστερήσει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016.Ωστόσο στις περιπτώσεις χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων που το 2016 δήλωσαν υψηλότερα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από ότι το 2015 αυτοί θα κληθούν με τα ειδοποιητήρια συμψηφισμού που θα λάβουν από τον ΕΦΚΑ να καταβάλουν πρόσθετες επιβαρύνσεις .

Παράλληλα τον ερχόμενο μήνα τουλάχιστον 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που καταβάλουν επιπλέον εισφορές για επικούρηση (7% επί του ακαθάριστου φορολογητέου εισοδήματος) και εφάπαξ (4% επί του ακαθάριστου φορολογητέου εισοδήματος) θα κληθούν φέτος με ειδοποιητήρια που θα λάβουν από τον ΕΦΚΑ να τις καταβάλουν εις διπλούν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκτός από τις τρέχουσες εισφορές για τους μήνες του 2018 θα πρέπει να εξοφλήσουν αναδρομικά και τις εισφορές επικούρησης και εφάπαξ για τους μήνες τους 2017 τις οποίες δεν κατέβαλαν, καθώς δεν είχαν εκδοθεί ,ούτε τους απεστάλησαν τα σχετικά ειδοποιητήρια πληρωμής με τα αναλογούντα ποσά εισφορών από τον ΕΦΚΑ.

Στην κατηγορία της πρόσθετης καταβολής εισφορών υπάγονται συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι, που εκτός της κύριας ασφάλισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πληρώνουν πρόσθετα ποσά εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ.

Πρόκειται για τους αρτοποιούς και βενζινοπώλες του πρώην ΟΑΕΕ που πληρώνουν επιπλέον ποσοστό 7% για επικούρηση επί του ετήσιου ακαθάριστου περυσινού φορολογητέου εισοδήματος, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι,οι δικαστικοί επιμελητές του πρώην ΕΤΑΑ και οι μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ που πληρώνουν επιπλέον 7% μηνιαίως επί του ετήσιου περυσινού εισοδήματος για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.

Τέλος γιατροί, φαρμακοποιοί και υγειονομικοί του πρώην ΤΣΑΥ θα πρέπει να καταβάλουν φέτος εις διπλούν (για φέτος και πέρυσι) και ποσοστό 4% επί του ετήσιου περυσινού εισοδήματός τους για εφάπαξ πρόνοιας.


σχετικα αρθρα