ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρώνει η αδήλωτη εργασία στους κλάδους του φαγητού και της ένδυσης

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 22 Ιανουαρίου 2018, 21:47 / Ανανεώθηκε 22 Ιανουαρίου 2018, 21:47
Σαρώνει η αδήλωτη εργασία στους κλάδους του φαγητού και της ένδυσης
Facebook Twitter Whatsapp

Από τον Φεβρουάριο αλλάζουν οι ποινές σε επιχειρήσεις με αδήλωτους εργαζομένους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το αργότερο εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία από το Υπουργείο Εργασίας με βάση την οποία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού  και το ύψος επιβολής των προστίμων σε όσους επιχειρηματίες εντοπίζονται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να απασχολούν αδήλωτους ή υποδηλωμένους εργαζόμενους.

Ετσι αντί του προστίμου των 10.500 ευρώ που επιβάλλεται σήμερα για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο από τον Φεβρουάριο το πρόστιμο περιορίζεται στο μισό με την υποχρέωση όμως της επιχείρησης να προσλάβει τον εργαζόμενο τουλάχιστον για ένα χρόνο καταβάλλοντας πλήρως τις ασφαλιαστικές εισφορές που του αναλογούν.

Επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας είναι μέσω αυτού του νέου σχεδίου να καταπολεμηθεί από τη μιά η αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία εργαζομένων που καταγράφεται κυρίως σε ορισμένους κλάδους και από την άλλη να μειωθεί η ανεργία, καθώς οι αδήλωτοι εργαζόμενοι θα εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο «Άρτεμις» που εκπόνησε το Σώμα Επιθεωτρητών Εργασίας το πρώτο 8μηνο του 2017 (Ιανουάριος-Αύγουστος) η «μαύρη» εργασία, σύμφωνα με 23.937 δειγματολειπτικούς ελέγχους που έγιναν σε ισάριθμες επιχειρήσεις, μειώθηκε σημαντικά στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας φτάνοντας σε ποσοστό 12,48%, όταν το αντίστοιχο 8μηνο του 2014 ήταν 19,7%.

Οι κλάδοι που χαρακτηρίζονται ως «πρωταθλητές» στην παραβατικότητα της «μαύρης» εργασίας είναι ο κλάδος της εστίασης (από τους συνολικά 5.602 αδήλωτους εργαζόμενους που εντοπίστηκαν σε 23.937 επιχειρήσεις οι 2.528 από αυτούς, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο εργάζονταν ως ανασφάλιστοι σε  εστιατόρια, ταχυφαγεία, ταβέρνες κλπ).

Εξίσου υψηλά είναι και τα ποσοστά παραβατικότητας «μαύρης» εργασίας σε κλάδους επιχειρήσεων, όπως στην κατασκευή ειδών ένδυσης, στην  παραγωγή κλωστουφαντουργικών υλών, στη γραμματειακή υποστήριξη σε εταιρείες και στην   κατασκευή μεταλλικών προιόντων. 

Στο σύνολο των 23.937 επιχειρτήσεων  όλων των κλάδων που ελέγχθηκαν από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το πρώτο 8μηνο του 2017 βρέθηκαν να έχουν παραβεί το νόμο 3.661 επιχειρήσεις (ποσοστό 15,29%) απασχολώντας 5.602 ανασφάλιστους εργαζόμενους που αντιπροσώπευαν στο σύνολο των 94.165 εργαζόμενων ποσοστό 5,95%. Σε βάρος των παραβατών επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 59,1 εκατομμυρίων ευρώ.