current views are: 7

22 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση12:54

Μείωση αφορολόγητου από 2019 εάν δεν πιαστεί ο στόχος για πλεόνασμα

Τι προβλέπει η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν

Δημοσίευση 12:54’

Τι προβλέπει η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν

Η ελληνική κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να επισπεύσει κατά ένα χρόνο την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που είχαν συμφωνηθεί να ισχύσουν από το 2020 για το 2019 (η μείωση του αφορολόγητου ορίου), εφόσον από κοινού ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρήσουν ότι ο στόχος επίτευξης 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 δεν θα είναι εφικτός

Σύμφωνα με την Καθημερινή αυτό αναφέρεται σε προσχέδιο της Εκθεσης Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που φέρνει στην δημοσιότητα σήμερα το πρακτορείο Bloomberg.

«Αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα υιοθετήσει νομοθεσία σε συμφωνία με τους θεσμούς για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος με έναν τρόπο που θα είναι θετικός για την ανάπτυξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την έκθεση, το κατά πόσο θα παρθούν περαιτέρω μέτρα το 2019,  θα αποφασιστεί τον Μάιο του 2018.

Στην έκθεση επίσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, συμπεριλαμβανομένης μίας κανονικής και ανεμπόδιστης ροής, στην διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το 66% της ΔΕΣΦΑ.

Στο προσχέδιο σημειώνεται ακόμη ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι η έκπτωση του ΦΠΑ στα εναπομείναντα νησιά θα πρέπει να εξαλειφθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2018 και προστίθεται ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει συνολικά 88 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης

Ερωτήματα για το «μαξιλαράκι» ασφαλείας 

Την ίδια στιγμή, η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους –που κατάρτησε η Κομισιόν ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup και συζητήθηκε στο EwG της Παρασκευής, δείχνει επιδείνωση της πορείας του χρέους, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έγιναν πριν από μερικούς μήνες. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο 181,1% του ΑΕΠ το 2017, το 165% το 2020, το 127,2% το 2030 και στο 96,4$% το 2060, ποσοστά που είναι ελαφρώς υψηλότερα από αυτά που είχαν εκτιμηθεί στο τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, τον Ιούνιο.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, η εν λόγω εξέλιξη ενισχύει την πιθανότητα κατά την τελική έκθεση βιωσιμότητας στο τέλος του ελληνικού προγράμματος, να επιβεβαιωθεί η ανάγκη για περαιτέρω αναδιάρθρωση των ελληνικών δανείων, ιδίως εάν «κολλήσει» η ανάπτυξη της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν εγείρει ερωτήματα αναφορικά με το μέγεθος του αποθεματικού που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Σύμφωνα με την έκθεση, το «μαξιλάρι» ασφαλείας μεγέθους 10,2 δισ. ευρώ καλύπτει μόλις 10 μήνες χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδα. Κατά την Κομισιόν, εάν το ποσό αγγίξει τα 17 δισ. ευρώ, τότε θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες ενός έτους, ενώ εάν αυτό το ποσό φτάσει τα 20,3 δισ. τότε θα καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι το τέλος του 2019. Σε περίπτωση που συγκεντρωθούν περίπου 30 δισ. ευρώ, τότε θα έχουν καλυφθεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι τα τέλη του 2020. 


σχετικα αρθρα