current views are: 9

23 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση05:42

Προϋπόθεση για τη δόση η πρόοδος των πλειστηριασμών

Στην έκθεση αναφέρεται ότι μέχρι αρχές Φεβρουαρίου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα παρακολουθούν τον ρυθμό των πλειστηριασμών

Δημοσίευση 05:42’

Στην έκθεση αναφέρεται ότι μέχρι αρχές Φεβρουαρίου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα παρακολουθούν τον ρυθμό των πλειστηριασμών

Επιπρόσθετη προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) στα ελληνικά ταμεία αποτελεί η πρόοδος της αποτελεσματικότητας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εκτός από την ικανοποιητική πρόοδο στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας προ ημερών δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι αρχές Φεβρουαρίου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα παρακολουθούν από πολύ κοντά τον ρυθμό των πλειστηριασμών. «Οι θεσμοί θα συντάξουν μία έκθεση για την αποδοτικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και μία θετική αξιολόγηση θα αποτελέσει μία περαιτέρω προϋπόθεση για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης που θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση συμμόρφωσης που έχει στη διάθεσή της η «Kαθημερινή».

Το Σάββατο το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του με αφορμή δημοσίευμα της «Κ» υποστήριζε πως από τα 6,7 δισ. ευρώ της δόσης:
α. Τα 5,7 δισ. θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων των τελευταίων προαπαιτουμένων και χωρίς νέα συνεδρίαση του Eurogroup, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Aπό αυτά τα 5,7 δισ., τα 3,3 δισ. καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Tα 1,9 δισ. προορίζονται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος (cash buffer). Tο δε υπόλοιπο 0,5 δισ. αποτελεί την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξόφληση ληξιπροθέσμων.

β. Το 1 δισ. θα δοθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων και μόνον αυτή.

«Ως εκ τούτου, ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του ενός 1 δισ. είναι η εκκαθάριση ληξιπροθέσμων ύψους 1 δισ., έως τα μέσα Απριλίου 2018», κατέληγε η ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία διαψεύστηκε δύο 24ωρα αργότερα, αναφέρει το δημοσίευμα της “Κ”.


σχετικα αρθρα