current views are: 4

30 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση18:56

Έρχεται ο «Τειρεσίας» και για οφειλές του Δημοσίου

Πώς θα γίνεται το «σκανάρισμα» στο σύνολο των οφειλών

Δημοσίευση 18:56’
αρθρο-newpost

Πώς θα γίνεται το «σκανάρισμα» στο σύνολο των οφειλών

Στη δημιουργία γραφείου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, το οποίο θα λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή και θα προσομοιάζει με τον «Τειρεσία» των Τραπεζών (αφορά τη συμπεριφορά και το αξιόχρεο των δανειοληπτών προς τις Τράπεζες) θα πρέπει να προχωρήσει εντός του Ιανουαρίου η Κυβέρνηση.

Αυτό ορίζεται σε συνοδευτικό κείμενο του Μνημονίου που υποβλήθηκε από τους δανειστές στο πλαίσιο της έκθεσης συμμόρφωσης, με αφορμή την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραπάνω Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης αναμένεται να συσταθεί νομοθετικά μετά το Πάσχα, ώστε να αρχίσει τη λειτουργία της το νωρίτερο το καλοκαίρι. Θα διαθέτει κεντρική και πιστοποιημένη βάση δεδομένων για κάθε φορολογούμενο με πληροφορίες οικονομικού χαρακτήρα, καθώς και τις εκκρεμμότητες που έχει προς το Δημόσιο.

Ειδικότερα, θα περιέχει πληροφορίες αντίστοιχες με αυτές του «Τειρεσία» των Τραπεζών, δηλαδή ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά θεσπίζεται ένας «μεγάλος αδελφός», ο οποίος θα γνωρίζει πλήρως το οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου και τυχόν εκκρεμμότητες που διαθέτει προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Στην πραγματικότητα, η βάση αυτή δεδομένων θα περιλαμβάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 100 δισ. ευρώ που έχουν σήμερα στην Εφορία 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις και τις οφειλές ύψους 30,5 δισ. ευρώ που έχουν 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι και εργοδότες στον ΕΦΚΑ.

Με βάση αυτές τις εκκρεμμότητες θα συντάσσεται και «ταυτότητα αξιόχρεου» για τον κάθε φορολογούμενο, ασφαλισμένο ή επιχείρηση ξεχωριστά. Τα συγκεντρωτικά αυτά οικονομικά στοιχεία που θα διατηρεί στη βάση δεδομένων του το γραφείο Πιστοληπτικής αξιολόγησης θα μπορούν ωστόσο να γίνουν κτήμα όσων έχουν έννομο συμφέρον προκειμένου να ελέγξουν το οικονομικό προφίλ ενός  φορολογούμενου ή μιας επιχείρησης πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή μαζί τους.

Ετσι, μια Τράπεζα γνωρίζοντας ότι κάποιος φορολογούμενος ή επιχείρηση διατηρεί ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο θα είναι διστακτική στη  χορήγηση δανείου ή στη  χορήγηση πίστωσης για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών.


σχετικα αρθρα