ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το πρόγραμμα αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις»

Δημοσίευση 2 Φεβρουαρίου 2018, 13:04 / Ανανεώθηκε 2 Φεβρουαρίου 2018, 13:28
Κ. Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το πρόγραμμα αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις»
Facebook Twitter Whatsapp

«To ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, θα μπορούσε στο μέλλον να βρεθεί στο επίκεντρο της όποιας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στην ευρωζώνη στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος».

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο, αν εξακολουθήσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ από τη Σλοβενία όπου βρίσκεται. 

«Το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας διαρκεί έως τον Αύγουστο και η χώρα μπορεί να εξέλθει με επιτυχία από αυτό εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που αυτό προβλέπει» επανέλαβε χαρακτηριστικά σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από τη Σλοβενία.

Μάλιστα, όπως δήλωσε επίσης «το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, θα μπορούσε στο μέλλον να βρεθεί στο επίκεντρο της όποιας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στην ευρωζώνη στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος».

Σήμερα, το βασικό έργο του ESM είναι να δανείζει χρήματα στις κυβερνήσεις που έχουν αποκοπεί από τις αγορές με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις που επαναφέρουν σε σωστή τροχιά τις οικονομίες τους. Τα τελευταία χρόνια, το Ταμείο έχει βοηθήσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Επί του παρόντος, η ευρωζώνη δεν έχει προκαθορισμένους κανόνες αναδιάρθρωσης χρέους για να διαχειριστεί μια κατάσταση κατά την οποία μία κυβέρνηση χάνει την πρόσβαση στην αγορά και αναγκάστηκε να αυτοσχεδιάσει κατά περίπτωση για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που προέκυψαν.

«Ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στο να περιοριστούν οι κίνδυνοι εάν τα κράτη-μέλη επρόκειτο να ορίσουν ένα Πλαίσιο Αναδιάρθρωσης Κρατικού Χρέους για να καταλήγει σε διευθετήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές με πιο αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM σε ομιλία του.

Η Γερμανία έχει προτείνει μια χώρα της Ευρωζώνης που έχει χάσει την πρόσβαση στην αγορά να πρέπει να αναδιαρθρώνει το χρέος της αυτομάτως, για παράδειγμα μέσω της επέκτασης των ωριμάνσεων, προκειμένου να εξασφαλίζει μια διάσωση του ESM. Αυτό αντικατοπτρίζει την αρχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ΔΝΤ δεν δανείζει σε χώρες που δεν έχουν βιώσιμο χρέος. Ωστόσο, άλλοι στην ευρωζώνη είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε μια τέτοια αυτοματοποίηση.

«Το πλαίσιο (αναδιάρθρωσης) δεν θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να περιλαμβάνει αυτόματη επέκταση ωριμάνσεων, ενώ οι ‘Ρήτρες Συλλογικής Δράσης’ θα μπορούσαν να βελτιωθούν για να αποτρέψουν διαμάχες μεγάλης διάρκειας», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε σεμινάριο στη Σλοβενία.

Οι ρήτρες συλλογικής δράσης βοηθούν να αποτραπεί μια κατάσταση όπου μια μικρή ομάδα επενδυτών μπλοκάρει μια αναδιάρθρωση χρέους για όλους τους άλλους διότι απαιτούν καλύτερους όρους. Μετά την ελληνική κρίση, η ευρωζώνη εισήγαγε τέτοιες ρήτρες σε όλα τα νέα ομόλογά της προκειμένου να διευκολύνει την αναδιάρθρωση χρέους.

«Εάν η Ευρώπη επρόκειτο να συμφωνήσει να εισάγει ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ESM θα μπορούσε να δώσει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και να βοηθήσει να οργανωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτών και του οφειλέτη, με στόχο να βρεθεί μια δίκαιη λύση για όλους τους ενδιαφερόμενους»,υποστήριξε ο Ρέγκλινγκ.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr