current views are: 12

2 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση12:33

Οι Έλληνες πληρώνουν «χρυσάφι» τη βενζίνη και το ντίζελ

Στις δέκα ακριβότερες χώρες παγκοσμίως για τα καύσιμα η Ελλάδα 

Δημοσίευση 12:33’

Στις δέκα ακριβότερες χώρες παγκοσμίως για τα καύσιμα η Ελλάδα 

Εάν ένας οδηγός ΙΧ αποφασίσει να γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του με 50 λίτρα βενζίνης θα πρέπει να γνωρίζει ότι από τα περίπου 75 ευρώ που θα πληρώσει (ανάλογα και με την τρέχουσα λιανική τιμή της βενζίνης) τα 50 ευρώ  από αυτά αποτελούν έμμεσους φόρους προς το κράτος (ΦΠΑ και ΕΦΚ), δηλαδή ποσοστό φορολόγησης 65%-70% ανά λίτρο .

Η υπερφορολόγηση οδήγησε τη χώρα μας στο να κατατάσσεται πλέον, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, στο top 10 των ακριβότερων χωρών ανά την υφήλιο με τις υψηλότερες τιμές σε βενζίνη και ντίζελ κίνησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη λίστα «GlobalPetrolPrices», η χώρα μας καταλαμβάνει την 5η κατά σειρά θέση σε μέση τιμή βενζίνης και την 6η θέση στο πετρέλαιο κίνησης.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν το 2017 σε 166 χώρες της υφηλίου, στη χώρα μας η μέση τιμή στη βενζίνη ήταν 1,57 το λίτρο (σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές έφτανε και το 1,7 ευρώ ανά  λίτρο), ενώ  παράλληλα κατέλαβε και τη δεύτερη, κατά σειρά, θέση, μαζί με την Ιταλία, στις ευρωπαϊκές χώρες με τις ακριβότερες τιμές καυσίμων.

Απόρροια των παραπάνω είναι το γεγονός ότι παρά την πτώση της  αγοραστικής δύναμης των Νεοελλήνων η υπερφορολόγηση στα καύσιμα εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια πιάνοντας πλέον «ταβάνι» (65%-70% στην λιανική τιμή) εν αντιθέσει με άλλες πλούσιες χώρες της Ευρώπης όπου η φορολογία στα καύσιμα κυμαίνεται από 40%-50%. Στην κατάταξη των χωρών με τις ακριβότερες τιμές στη βενζίνη προηγείται η Ισλανδία (μέση τιμή 1,68 ευρώ/λίτρο ) ,η Νορβηγία (1,66 ευρώ/λίτρο) ,το Μονακό και το Χόνγκ Κόνγκ (1,65 ευρώ/λίτρο ) ,Ολλανδία (1,59 ευρώ/λίτρο ),Ελλάδα και Ιταλία (1,57 ευρώ/λίτρο) .

Αντιθέτως στις φτηνότερες χώρες σε μέσες τιμές βενζίνης περιλαμβάνεται η Βενεζουέλα (1 σέντς/λίτρο),η Λευκορωσία, η Βουλγαρία(1 ευρώ/λίτρο) και η Ρουμανία (1,17 ευρώ/λίτρο).


σχετικα αρθρα