current views are: 7

5 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση19:57

Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια στο στόχαστρο των τραπεζών

Ελληνική «bad bank» σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες

Δημοσίευση 19:57’

Ελληνική «bad bank» σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες

Τους επιχειρηματίες που έχουν κηρύξει, εδώ και χρόνια, στάση πληρωμών άρχισαν ήδη να βάζουν στο στόχαστρο τους σχεδόν όλες οι Τράπεζες, καθώς επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, αποτελούν για τις τράπεζες πλέον προβληματικά χαρτοφυλάκιά τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι άρχισαν να βγαίνουν σε πλειστηριασμούς ολόκληρες αλυσίδες ξενοδοχείων, επιχειρήσεις εμπορίου κλπ, καθώς οι μέτοχοί τους αρνούνται να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις , όπως επίσης να βάλουν το χέρι την τσέπη ενισχύοντας με «ζεστό» χρήμα τις επιχειρήσεις τους.

Εξ αιτίας των παραπάνω αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις, που ορισμένες χαρακτηρίζονται και ως επιχειρήσεις «ζόμπι», να παίρνουν το δρόμο των πλειστηριασμών αποτελώντας «φιλέτα» αγοράς για ξένους επενδυτές που στοχεύουν στην εξυγίανσή τους και σε δεύτερο χρόνο στη μεταπώλησή τους .

Τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι Τράπεζες σε επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 135 δις ευρώ αποτελώντας το 60% της συνολικής τους χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις ,επαγγελματίες και νοικοκυριά.

Από τα 135 δις ευρώ το 43,6% ,δηλαδή σχεδόν τα μισά έπαψαν να εξυπηρετούνται εδώ και χρόνια, γεμίζοντας με “σκελετούς” τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων (66,8%) το έχουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό σε μεγάλες και μεσαίες περιορίζεται στο 38,9%.

Στην κατηγορία των επιχειρηματικών κλάδων σε στάση πληρωμών, δηλαδή μη εξυπηρέτησης των δανείων τους, έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 57,6% οι έμποροι ,σε ποσοστό 77,9% οι εργοδότες του κλάδου της εστίασης, σε ποσοστό 56,4% οι αγρότες, σε ποσοστό 69% οι επιχειρηματίες σε τομείς όπως τηλεπικοινωνίες, πληροφορική και ενημέρωση, σε ποσοστό 46,5% οι εργοδότες του κλάδου της μεταποίησης και σε ποσοστό 52,2 % εργολάβοι κατασκευών.

Στον αντίποδα πολύ χαμηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσιάζουν επιχειρηματικοί κλάδοι ,όπως της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Εάν έως τα τέλη του 2019 δεν μειωθούν σημαντικά τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως βάλουν σε εφαρμογή σχέδιο που θα αφορά την μεταβίβαση και πώλησή τους σε μια ελληνική bad bank (δηλαδή σε κακή τράπεζα) που θα δημιουργηθεί με ιδιωτικά η κρατικά κεφάλαια ώστε να αναπνεύσουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Αυτό δεν θα σημάνει ωστόσο «κούρεμα» των «κοκκινων» επιχειρηματικών δανείων καθώς οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να οφείλουν και θα είναι υποχρεωμένοι να τα εξοφλήσουν με βάση την αρχική τους σύμβαση ,άλλως οι επιχειρήσεις τους θα βγουν στο σφυρί.

Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να απαλλαγούν οι τράπεζες από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ώστε να μπορέσουν να διαθέσουν κεφάλαια στην αγορά και σε υγιείς επιχειρήσεις.


σχετικα αρθρα