current views are: 3

7 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση20:41

ΕΚΤ: Παράταση για τους νέους κανόνες στα κόκκινα δάνεια

Οι σφοδρές επικρίσεις από κράτη της νότιας Ευρώπης οδήγησαν την ΕΚΤ να επανεξετάσει την πρότασή της.

Δημοσίευση 20:41’

Οι σφοδρές επικρίσεις από κράτη της νότιας Ευρώπης οδήγησαν την ΕΚΤ να επανεξετάσει την πρότασή της.

Την 1η Απριλίου, τρεις μήνες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό, θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναγκάζουν τις τράπεζες να σχηματίσουν επιπλέον προβλέψεις για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκτίμησε η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί.

Οι σφοδρές επικρίσεις από κράτη της νότιας Ευρώπης οδήγησαν την ΕΚΤ να επανεξετάσει την πρότασή της και ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια θεμελιώδης αλλαγή σε αυτήν, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε βελτιώσεις στο κείμενο προκειμένου να αντιμετωπίσει την κριτική.

Η Νουί δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες θα παρουσιαστούν έως τα μέσα Μαρτίου και ίσως τεθούν σε ισχύ την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα.

«Γνωρίζω ότι η ημερομηνία της 1ης Απριλίου είναι μία πιθανότητα αλλά τίποτα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί», δήλωσε η Νουί.

Βάσει της πρότασης, θα δοθεί στις τράπεζες περιθώριο επτά ετών να σχηματίσουν προβλέψεις για νέα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια και δύο ετών για προβλέψεις για δάνεια χωρίς διασφαλίσεις. Ωστόσο, δεν θα επηρεάζονται τα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια, που καλύπτονται από ξεχωριστή πρόταση.

Η Νουί δήλωσε ότι οι τράπεζες σημειώνουν πρόοδο, κυρίως διότι η ΕΚΤ τους ασκεί πιέσεις.

«Πράγματι ένας αριθμός τραπεζών αλλάζουν την πολιτική τους, χρησιμοποιώντας τις καλές περιόδους για να κάνουν ό,τι μπορούν, περισσότερα απ’ όσα σχεδίαζαν αρχικά», δήλωσε η Νουί σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό ειναι το οποίο αφορά, κατά την άποψή μου, η καλή εποπτεία».

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters


σχετικα αρθρα