current views are: 4

9 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση08:56

Πάνω από 50 δισ. ευρώ δαπανήσαμε πέρυσι για εισαγωγές – Αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα

Την κατάσταση έσωσαν εξαγωγές και έσοδα από τον τουρισμό

Δημοσίευση 08:56’
αρθρο-newpost

Την κατάσταση έσωσαν εξαγωγές και έσοδα από τον τουρισμό

Παρά την ελπιδοφόρα πέρυσι αύξηση κατά 13,2% σε σχέση με το 2016 των εξαγωγών καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών από τη χώρα μας, την υψηλότερη που καταγράφηκε από το 2012, η ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών – εξαγωγών άνοιξε και πάλι οδηγώντας σε ύψος ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα.

Το 2017 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έφτασε τα 21,4 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 14,4% σε σχέση με το 2016 που ήταν 18,7 δισ. ευρώ.

Αιτία του ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών είναι το γεγονός ότι την ώρα που οι εξαγωγές άρχισαν να ανακάμπτουν θετικά, οι εισαγωγές αγαθών εκτινάχθηκαν στα ύψη ξεπερνώντας σε δαπάνη το κατώφλι των 50 δισ. ευρώ έναντι 44,18 δισ. ευρώ το 2016 (αύξηση 13,7%).

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την αύξηση των εισαγωγών αγαθών, που θυμίζει εποχές προ κρίσης, στα καταναλωτικά πρότυπα του νεοέλληνα που επιμένει σε αγορές εισαγόμενων αγαθών με το αιτιολογικό ότι είναι “ξένο είναι και καλό ” και στην αδυναμία από την άλλη πολλών εγχώριων επιχειρήσεων να υποκαταστήσουν με τα προϊόντα τους μέρος των εισαγόμενων προϊόντων καλύπτοντας τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Αυτό σε γενικές γραμμές, όπως αποδέχονται και αρκετοί επιχειρηματίες, οφείλεται στη χαμηλή προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων τα οποία δεν είναι ανταγωνιστικά σε ζήτηση (πέραν του εξωτερικού) και στο εσωτερικό.

«Το σημαντικότερο για τη χώρα μας είναι να αλλάξει άρδην το παραγωγικό της μοντέλο και από χαμηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης να γίνει μέσης και υψηλής εξειδίκευσης… Μόνο έτσι θα γίνει ανταγωνιστική» δηλώνει επιχειρηματίας στο newpost. Ευτυχώς την αύξηση στο εμπορικό έλλειμμα, εκτός της αύξησης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, κάλυψαν πέρυσι σε σημαντικό βαθμό οι τουριστικές υπηρεσίες οι οποίες απέφεραν στη χώρα μας έσοδα ρεκόρ ύψους 14,5 δισ. ευρώ, στηρίζοντας έτσι έναν ολόκληρο κλάδο που απασχολεί περίπου 800.000 εργαζόμενους και εργοδότες.


σχετικα αρθρα