ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν δίνει τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ το Eurogroup - «Αγκάθια» οι πλειστηριασμοί και το Ελληνικό

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 19 Φεβρουαρίου 2018, 14:54 / Ανανεώθηκε 19 Φεβρουαρίου 2018, 18:22
Δεν δίνει τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ το Eurogroup - «Αγκάθια» οι πλειστηριασμοί και το Ελληνικό
Facebook Twitter Whatsapp

Τα δύσκολα... έπονται, στην δ' αξιολόγηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Mε δύο προαπαιτούμενα ανολοκλήρωτα κάθεται στο «τραπέζι» του σημερινού Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αποτέλεσμα να μην αναμένεται σήμερα η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης που έχει στα χέρια της η «Καθημερινή», από τα 110 προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρωθούν σήμερα, έχουν υλοποιηθεί τα 108, συνεπώς δεν αναμένεται να δοθεί το πλήρες πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης στο σημερινό Eurogroup.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει συγκεκριμένες προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τα δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα, τα οποία έχουν να κάνουν με το Ελληνικό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες», αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης.

Συγχρόνως, τονίζει ότι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση αυτών των προαπαιτούμενων εξαρτάται και από «τρίτα μέρη» οπότε δεν είναι εντελώς υπό την διακριτική ευχέρεια των αρχών. Γι αυτό παραμένει «σε εκκρεμότητα για την ώρα έτσι ώστε να επιτρέψει μία πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση από τους θεσμούς για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της ελληνικής πλευράς και την πιθανή ανάγκη για διαρθρωτικά μέτρα».

Οσον αφορά τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, η έκθεση αναφέρει πως «σημειώθηκε σταδιακή πρόοδος, όσον αφορά την κοινοποίηση τους. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν είναι σχετικά περιορισμένος δεδομένης της μετάβασης στο νέο σύστημα». Συγχρόνως, όπως σημειώνεται, «η γεωγραφική κάλυψη παραμένει επίσης μέτρια» για αυτό και «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας».

«Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης. Κυβέρνηση και Θεσμοί αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά», δήλωσαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Τα μηνύματα πριν από το Eurogroup

«Οι ελληνικές αρχές κάνουν σπουδαία δουλειά στην εφαρμογή ενός πολύ φιλόδοξου σχεδίου μεταρρυθμίσεων και σήμερα θα ενημερωθούμε για την πορεία του προγράμματος από τους θεσμούς. Έχει ήδη περάσει ένα σημαντικό διάστημα προγραμμάτων πλέον των 8 ετών και πλέον θέλουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος κάτι το οποίο θα είναι σαφώς σπουδαία είδηση», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής του Σώματος, Μάριο Σεντένο.

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το 90% των προαπαιτούμενων και θα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη με πρόγραμμα εποπτείας αλλά και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. 

Αναλυτικά αναφορικά με την Ελλάδα ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε: «Η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα και στην σημαντική πρόοδο που η χώρα έχει καταγράψει αναφορικά με το τρίτο πρόγραμμα». 

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ σημείωσε επίσης πως «Αυτό που αναμένεται να σημειώσω στους υπουργούς είναι πως σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί από την Ελλάδα και πως το 90% των προαπαιτούμενων έχει ολοκληρωθεί. Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα πως η χώρα στους επόμενους 6 μήνες θα μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία με μία περίοδο εποπτείας αλλά και μέτρα με τα οποία θα ελαφρύνουν το χρέος της». 

Την πεποίθηση ότι «δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

«Πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και γι' αυτό κοιτάμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες. Πιστεύω ότι είναι ένα καλό νέο γιατί δείχνει ότι δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια τους επομένους μήνες, καθένας από την πλευρά του για να ολοκληρώσουμε αυτή την οριστική ρύθμιση».

O ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση», οι οποίες αναμένεται να γίνουν προσεχώς.

Επίσης, τόνισε ότι «πρέπει επίσης να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ σημείωσε ότι σε συνέχεια της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι θεωρεί ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».

«Πιστεύω ότι υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ του Ταμείου και της Ελλάδας προκειμένου να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία. Όλα αυτά θα μας επιστρέψουν να βάλουμε πίσω μας το ζήτημα του ελληνικού χρέους και να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι πιο σημαντικό, δηλαδή την ενδυνάμωση της ευρωζώνης», κατέληξε ο Μπ. Λε Μερ.

Τα δύσκολα... έπονται: Τα 82 «αγκάθια» της τέταρτης αξιολόγησης 

Μπορεί, όπως φαίνεται, λόγω των εκκρεμοτήτων στα προαπαιτούμενα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του σχεδίου ανάπλασης του Ελληνικού να καθυστερήσει για δύο τουλάχιστον εβδομάδες η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής με την έγκριση από το Eurogroup και η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, ωστόσο τα δύσκολα έπονται.

Και τα δύσκολα αφορούν τις διαπραγματεύσεις θεσμών και κυβέρνησης για την δ’ και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου οι οποίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρές και επίπονες καθώς αυτή περιλαμβάνει 82 «αγκάθια»- προαπαιτούμενα που η εφαρμογή τους θίγει και θα επηρεάσει οικονομικά μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Μέσα σε λίγους μήνες θα πρέπει να νομοθετηθούν 82 προαπαιτούμενα τα οποία αφορούν τον φορολογικό τομέα, τον τομέα της εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενέργεια κλπ. Εξ αυτών ιδιαίτερα σημαντικά είναι 17 και αφορούν κυρίως φορολογικές και ασφαλιστικές αλλαγές

Τα 17 σημαντικότερα «αγκάθια» της δ’ αξιολόγησης

1. Εξισώνονται το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο οι εμπορικές και αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Αυτό θα οδηγήσει σε αυξομειώσεις τιμών με βάση τις οποίες θα πρέπει να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018 οδηγώντας σε υψηλότερους ή χαμηλότερους φόρους για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Απαίτηση των δανειστών είναι, ανεξαρτήτως των μεταβολών στις αξίες των ακινήτων για την εφορία, να παραμείνει σταθερός και στο ίδιο ύψος ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος που είναι 2,65 δισ. ευρώ. Αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί είτε με αύξηση των συντελεστών ή με κατάργηση απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ ή με ένα νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (όπως ίσχυε στο παρελθόν).

2. Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να μειωθεί το αφορολόγητο μισθωτών, συνταξιούχων και κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από την 1/1/2019 αντί 1/1/2020 όπως έχει ήδη ψηφιστεί, εάν οι θεσμοί κρίνουν τον ερχόμενο Μάιο ότι δεν πιάνεται ο μνημονιακός στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Τον ίδιο μήνα θα εξεταστεί εάν μπορούν να υπάρξουν αντίμετρα λιτότητας εφόσον κριθεί ότι μπορεί να υπάρξει υπέρβαση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ

3. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης στα 25.000 ευρώ του ορίου ακαθάριστων εσόδων μιας επιχείρησης για απαλλαγή της από τον ΦΠΑ (σήμερα το όριο είναι 10.000 ευρώ)

4. Η τιμή εκκίνησης των ακινήτων σε πλειστηριασμούς, όπου επισπεύδων είναι το δημόσιο, θα ορίζεται με βάση την εμπορική του αξία και όχι την αντικειμενική όπως σήμερα. Δηλαδή θα ισχύει κάτι ανάλογο με τους πλειστηριασμούς μεταξύ ιδιωτών ή από τράπεζες ,με αναθεώρηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Από 1ης Μαΐου του 2018 θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί και μόνον πλειστηριασμοί ακινήτων  για χρέη οφειλετών στο δημόσιο.

5. Μειώνονται σε σημαντικό βαθμό τα φορολογικά πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Σήμερα τα πρόστιμα κυμαίνονται από 10% έως 50% για μη υποβολή δήλωσης η ανακριβούς δήλωσης εισοδήματος η παρακρατούμενων φόρων, ενώ η προσαύξηση είναι 8,5% ετησίως. Θα εξαιρεθούν τα πρόστιμα για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων) και η ποινή του προσωρινού λουκέτου σε παραβάτες καταστημάτων.

6. Καταργούνται φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων που θα κριθούν αναποτελεσματικές η άδικες.

7. Επανεξετάζεται το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζει η χώρα μας στη Ναυτιλία με βάση τα δεδομένα που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

8. Υπό εξέταση θα τεθεί και το επιτόκιο που επιβάλλει το δημόσιο για καθυστερούμενες η ληξιπρόθεσμες οφειλές.

9. Θα απαγορευτεί ρητά οποιαδήποτε νέα ευνοϊκή ρύθμιση ή διακανονισμός ή αμνήστευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως επίσης και παράταση σε υφιστάμενες ρυθμίσεις (π.χ των 100 δόσεων)

10. Επανεξετάζονται τα τεκμήρια διαβίωσης που επιβάλλονται στη φορολογία εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία. Εάν τυχόν αυξηθούν (π.χ ο υπολογισμός των τεκμηρίων για κατοικίες, Ι.Χ κλπ) είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν ιδιαίτερα τους αυτοαπασχολούμενους καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία φορολογούνται με τα υψηλότερα τεκμήρια διαβίωσης που προκύπτουν με τα περιουσιακά τους στοιχεία παρά με τα δηλωθέντα εισοδήματα που είναι πολύ χαμηλότερα (λόγω της φοροδιαφυγής).

11. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου ορίου του ΦΠΑ.

12. Εξαλείφονται όλες οι εξαιρέσεις με τους μειωμένες συντελεστές ΦΠΑ, όπως στα 32 νησιά του Αιγαίου στα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν από 1/1/2018 οι ισχύοντες στην υπόλοιποι χώρα συντελεστές ΦΠΑ.

13. Επανεξέταση της εφαρμογής φόρου υπεραξίας στα ακίνητα έως τον Απρίλιο του 2018 με νομοθέτηση τον επόμενο μήνα.

14. Προσλαμβάνονται νέοι ελεγκτές στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και δημιουργείται νέο σύστημα αμοιβών και εξέλιξης των στελεχών της.

15. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός κύριων και επικουρικών συντάξεων όλων των συνταξιούχων (εξαιρούνται του ΟΓΑ) ώστε από 1/1/2019 να περικοπεί έως 18% η προσωπική διαφορά που θα προκύψει.

16. Υπογραφή υπουργικής απόφασης με την οποία καταργείται η χορήγηση του ΕΚΑΣ από 1/1/2019 και στους εναπομείναντες συνταξιούχους που ακόμη το λαμβάνουν.

17. Θα πρέπει να προχωρήσει η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Φλώρινα, Μεγαλόπολη). 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr