current views are: 11

24 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση11:50

Πάνω από 1.000 εργαζόμενοι αποχώρησαν με εθελούσια από την τράπεζα Πειραιώς

Πρόγραμμα εθελούσιας σχεδιάζουν και οι άλλες τράπεζες

Δημοσίευση 11:50’

Πρόγραμμα εθελούσιας σχεδιάζουν και οι άλλες τράπεζες

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι υπάλληλοι της Τράπεζας Πειραιώς που αποδέχθηκαν να υπαχθούν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που είχε ανακοινώσει η Τράπεζα από τις 2 έως στις 20 Φεβρουαρίου με απώτερο στόχο την αποχώρηση περίπου 2.000 υπαλλήλων.

Οι υπάλληλοι της Τράπεζας Πειραιώς που αποχωρούν θα λάβουν αποζημίωση έως 61 μισθούς (εφόσον είναι ηλικίας άνω των 57 ετών) ενώ το μέγιστο όριο της παρεχόμενης αποζημίωσης ήταν 180.000 ευρώ.

Τα κίνητρα αποχώρησης ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκά για τους τραπεζοϋπαλλήλους υποκαταστημάτων της επαρχίας (εκτός των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης) καθώς προβλέπονταν η παροχή έξτρα μπόνους.

Μάλιστα όσοι υπάλληλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εθελοντική αποχώρηση από την εργασία τους στην Τράπεζα την πρώτη εβδομάδα (2-9 Φεβρουαρίου)που τέθηκε σε ισχύ το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου έλαβαν επιπλέον ποσό 5% στο ποσό της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς κάλυψε και μέρος του φόρου της αποζημίωσης που θα κατέβαλαν.

Σε ανάλογα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης υπαλλήλων με στόχο την περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους, θα προχωρήσουν τα ερχόμενα χρόνια και άλλες συστημικές Τράπεζες σε συνέχεια αντίστοιχων προγραμμάτων που έχουν λάβει χώρα τα χρόνια της κρίσης, με πρόσφατο αυτό της Eurobank που ολοκληρώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου με την οικειοθελή αποχώρηση 450 υπάλληλων.

Ειδικά για φέτος σχεδιάζεται να αποχωρήσουν από την Εθνική και την Alpha Bank άλλοι περίπου 1.000 τραπεζοϋπαλλήλοι, ώστε ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων στις Τράπεζες να πέσει κάτω από τις 40.000 και ο αριθμός των υποκαταστημάτων να περιοριστεί στα 1200-1300.Από το 2019 αλλάζει όμως το σκηνικό και οι αποχωρήσεις υπαλλήλων δεν θα γίνονται μέσω πλουσιοπάροχων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου ,όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια, αλλά μέσω της καταβολής απλώς της νόμιμης αποζημίωσης που προβλέπει ο νόμος ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας.

Το μόνο ίσως δέλεαρ που θα δοθεί θα είναι η δυνατότητα στους προς απόλυση τραπεζοϋπάλληλους να μπορούν να απασχοληθούν για δύο χρόνια ως εξωτερικοί συνεργάτες της Τράπεζας.

Η δραστική μείωση του προσωπικού στις Τράπεζες και ο περιορισμός του δικτύου τους την τελευταία δεκαετία αποτυπώνεται ανάγλυφα στα παρακάτω συγκεντρωτικά στοιχεία.

Το 2008 οι τραπεζοϋπάλληλοι ήταν 68.000,οι ελληνικές και ξένες τράπεζες 40 και τα λειτουργούντα υποκαταστήματα 4.130.Σήμερα ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων έχει περιοριστεί στους 42.500,οι ελληνικές τράπεζες είναι μόλις 5 και τα υποκαταστήματα περίπου 2.000.


σχετικα αρθρα