ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Πιθανή η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο - Οι προοπτικές θα εξαρτηθούν από τις μεταρρυθμίσεις

Δημοσίευση 26 Φεβρουαρίου 2018, 16:27 / Ανανεώθηκε 26 Φεβρουαρίου 2018, 16:49
UBS: Πιθανή η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο - Οι προοπτικές θα εξαρτηθούν από τις μεταρρυθμίσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Βασικό στοιχείο για την εξέλιξη αυτή ήταν η προσήλωση της χώρας στην υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων, αναφέρει η UBS και τονίζει πως παρότι δεν θα αλλάξει δραματικά το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα χωρίς περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, χωρίς την ανάγκη χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα, βλέπει η επενδυτική τράπεζα UBS σε έκθεσή της, αναφέροντας επίσης πως οι εκλογές θα διεξαχθούν πιθανώς τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019.

Turnaround

Το ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κάνει λόγο για εντυπωσιακή επαναφορά της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι από το έλλειμμα 15% που είχε παρουσιάσει το 2009, πλέον εμφανίζει το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα σε όλη την ευρωζώνη.  Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS εκτιμά πως δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο, αφού η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί τόσο φέτος, όσο και το 2019.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον οίκο, η έξοδος από το πρόγραμμα αναμένεται να είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που θα προ-χρηματοδοτεί την κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2019. Αυτό θα στηρίξει την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο, επιτρέποντας στη χώρα να βγει στις αγορές ομολόγων.

Βασικό στοιχείο για την εξέλιξη αυτή ήταν η προσήλωση της χώρας στην υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων, αναφέρει η UBS και τονίζει πως παρότι δεν θα αλλάξει δραματικά το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα χωρίς περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Από αυτή την άποψη, η UBS εκτιμά πως ο ESM θα συνεισφέρει στα ταμειακά αποθέματα της κυβέρνησης στο τέλος του προγράμματος. Αυτό εκτιμάται πως θα συνδέεται με όρους που ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διάφορους μηχανισμούς, όπως μια προληπτική γραμμή πίστωσης, όρους στις μεταρρυθμίσεις, έναν μηχανισμό προσαρμογής για την ανάπτυξη κ.α.

Ο ελβετικός οίκος, σχολιάζοντας τις πολιτικές αλλαγές που έχουν επέλθει στο Eurogroup, αλλά και τη Γερμανία μετά τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης ωφελούν την Αθήνα. «Η ανάληψη της ηγεσίας του Eurogroup από τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο θα βοηθήσει, ενώ η σχεδιαζόμενη ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας από τον Ολαφ Σολτς του SPD αποτελεί άλλη μια βασική προσαρμογή», αναφέρεται στην έκθεση.

Παράλληλα, και ενώ δεν αναμένει νέα δημοσιονομικά μέτρα πέραν των όσων έχουν προσυμφωνηθεί, ο οίκος θεωρεί πως οι προοπτικές της Ελλάδας θα εξαρτηθούν από την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Πέραν των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, δεν αναμένονται άλλα μέτρα, κάτι που θα οδηγήσει σε ξεκάθαρο πλεόνασμα το 2018 και 2019. Επιπλέον, η ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρώπη και παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη και την περαιτέρω ανάπτυξη της απασχόλησης», αναφέρει η UBS στην έκθεσή της.

Το πολιτικό πλαίσιο

Ως προς το πολιτικό πλαίσιο, ο οίκος επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις θεωρεί πως η στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεροποιηθεί, ενώ παρατηρεί τάση για κλείσιμο της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία.

Θεωρεί επίσης πως είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να διενεργήσει όσο πιο αργά γίνεται τις εκλογές και οι αναλυτές τοποθετούν τη διεξαγωγή τους τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019. Αυτό, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να δρέψει τα οφέλη από την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την έξοδο από το μνημόνιο. Οι εκδόσεις ομολόγων, η ελάφρυνση χρέους και η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls επίσης λειτουργούν υποστηρικτικά προς την κυβέρνηση.

«Δεδομένων των οικονομικών προοπτικών και του ενδεχομένου διενέργειας εκλογών σε 18 μήνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προβλεφθεί κάτι τέτοιο», σημειώνει η έκθεση και συνεχίζει:

«Επιπλέον, αναδύεται μια τρίτη πολιτική δύναμη, το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς και ορισμένα άλλα μικρότερα κόμματα. Αν η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή στις εκλογές, τότε μπορεί να χρειαστεί η στήριξη του Κινήματος Αλλαγής για να διασφαλιστεί μια απλή πλειοψηφία, ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές το 2020».