current views are: 9

2 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση05:29

Φτιάχνουν «μαξιλαράκι» με όλα τα αποθεματικά του Δημοσίου

Το θέμα συζητήθηκε στο ραντεβού με τους Θεσμούς

Δημοσίευση 05:29’

Το θέμα συζητήθηκε στο ραντεβού με τους Θεσμούς

Αυστηρές κυρώσεις περιμένουν, με την κατάθεση συμπληρωματικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, τις διοικήσεις αρκετών φορέων του δημοσίου οι οποίες συνεχίζουν, παρά το ισχύον από το 2015 νομοθετικό πλαίσιο, να αρνούνται την μεταφορά των αποθεματικών τους από εμπορικές τράπεζες στον «ειδικό λογαριασμό θησαυροφυλακίου» που τηρεί το Λογιστήριο του Κράτους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Εξαιτίας της μη συμμόρφωσής τους το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει σύντομα σε νομοθετική αυστηροποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου από το 2015 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχε καθοριστεί η υποχρέωση όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (περίπου 3.000 στον αριθμό) να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους από τις εμπορικές τράπεζες στον «ειδικό λογαριασμό θησαυροφυλακίου».

Η άρνηση να συμμορφωθούν με τον νόμο αφορά, εκτός από φορείς του Δημοσίου, και αρκετούς Δήμους και Περιφέρειες, και όλοι συνολικά διαθέτουν σε εμπορικές τράπεζες περίπου 5 δισ. ευρώ Οι δήμαρχοι λένε «όχι» στη μεταφορά των διαθεσίμων τους, έχοντας και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με το αιτιολογικό ότι εάν τα διαθέσιμά τους μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα διατεθούν από το υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη άλλων αναγκών του Κράτους.

Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα φορέων του δημοσίου που έχουν κατατεθεί στον «ειδικό λογαριασμό θησαυροφυλακίου» φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ και για αυτά το Λογιστήριο του Κράτους έχει προχωρήσει με την Τράπεζα της Ελλάδος σε βραχυχρόνιες πράξεις (repos) με αποδόσεις 3%.Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα και με τους εκπροσώπους των θεσμών που βρέθηκαν στην Αθήνα, και στόχος της κυβέρνησης είναι, εκτός από του να γνωρίζει το Κράτος ανά πάσα στιγμή τα διαθέσιμά του, ένα μέρος τους περίπου 4 δισ. ευρώ να συμπεριληφθεί στο «μαξιλάρι ασφαλείας» δηλαδή στο «κομπόδεμα» χρημάτων που συγκεντρώνει η κυβέρνηση ώστε να βγει με ασφάλεια στις αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο.

Στο «κομπόδεμα» ασφαλείας εκτός από τα 4 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τα αποθεματικά φορέων του Δημοσίου θα προστεθούν επίσης τουλάχιστον άλλα 12-15 δισ. ευρώ από ποσά που θα συγκεντρωθούν μέσω της έκδοσης ομολόγων αλλά και από καταβολές χρημάτων από το δανειακό πρόγραμμα του Ενιαίου Μηχανισμού Στήριξης (ESM).


σχετικα αρθρα