ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες που βρίσκονται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes

Δημοσίευση 6 Μαρτίου 2018, 19:14 / Ανανεώθηκε 6 Μαρτίου 2018, 19:20
Οι Έλληνες που βρίσκονται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με τη λίστα, πλουσιότερος Έλληνας είναι ο Σπύρος Λάτσης

Η λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, που δημοσιεύει κάθε χρόνο το περιοδικό Forbes, περιλαμβάνει φέτος τέσσερις Έλληνες.

Ο Σπύρος Λάτσης, ο Φίλιππος Νιάρχος, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, είναι οι τέσσερις Έλληνες που βρίσκονται ανάμεσα στους 2.208 δισεκατομμυριούχους από 72 χώρες που περιλαμβάνει η λίστα του Forbes. Η συνολική περιουσία αυτών των τεσσάρων εκτιμάται στα 9,6 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τη λίστα, πλουσιότερος Έλληνας είναι ο Σπύρος Λάτσης και βρίσκεται στη θέση 729, με περιουσία 3,2 δισ. δολάρια.

Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας μετά τον θάνατο του πατέρα του, Γιάννη Λάτση, το 2003. Η οικογένεια ασχολείται ακόμη με τα ναυτιλιακά, μέσω της Latsco Shipping, ενώ έχει επενδύσει πολλά και στον τραπεζικό τομέα, σε ακίνητα και πετρέλαια, καθώς διαθέτουν ποσοστό στην Ελληνικά Πετρέλαια, την Lamda Development και την EFG International.

Ο Φίλιππος Νιάρχος βρίσκεται στη θέση 859 και η περιουσία του αγγίζει τα 2,8 δις δολάρια. Ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του, η οποία περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα στον κόσμο.

Λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Βίνσεντ βαν Γκογκ, σημειώνει το Forbes, ενώ περιλαμβάνει και τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Yo, Picasso». Από τη στιγμή που απέκτησε τη συλλογή, ο Φίλιππος Νιάρχος πρόσθεσε σε αυτή κι άλλα έργα, μεταξύ άλλων του Αντι Γουόρχολ και του Μαουρίτσιο Κατελάν.

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι στη θέση 965 της λίστας, με περιουσία 2,5 δισ. δολάρια. Είναι επικεφαλής του κολοσσού μεταλλευμάτων Glencore, εταιρεία της οποίας κατέχει το 3%. Εχει ελληνική και βρετανική υπηκοότητα, ενώ έγινε δισεκατομμυριούχος όταν η Glencore μπήκε στο χρηματιστήριο.

Τέλος, στη θέση 1999 της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο είναι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης. Η περιουσία του συνιδρυτή της Motor Oil εκτιμάται στο 1,1 δισ. δολάρια, ενώ η οικογένεια έχει μεταξύ άλλων επενδύσεις στη ναυτιλία και τον τραπεζικό τομέα.