current views are: 12

8 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση12:31

Στο «κυνήγι» πάνω από 230.000 εργοδότες για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία

Έρχονται κατασχέσεις και μηνύσεις για όσους δεν πληρώσουν.

Δημοσίευση 12:31’

Έρχονται κατασχέσεις και μηνύσεις για όσους δεν πληρώσουν.

Σε περίπου 230.000 εργοδότες (κυρίως του πρώην ΙΚΑ) που οφείλουν έκαστος πάνω από 30.000 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές,παλιές και νέες, θα στοχεύσει φέτος, κατά κύριο λόγο,  το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Εισφορών (ΚΕΑΟ) προκειμένου να εισπράξει ακόμη και με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ένα μέρος από τα 22 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη που οφείλει στα ασφαλιστικά ταμεία η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών.

Οι 230.000 αυτοί εργοδότες οφείλουν στο ΚΕΑΟ πάνω από το 70% των συνολικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ανέρχονται σε 31,2 δισ. ευρώ με οφειλέτες περίπου 1,2 εκατομμύρια (κυρίως αυτοαπασχολούμενους και αγρότες). Ο ελάχιστος στόχος για το ΚΕΑΟ είναι να εισπράξει  τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2018, από 1,052 δισ. ευρώ το 2017, είτε με καταβολές δόσεων μέσω ρυθμίσεων, είτε με εφάπαξ καταβολή οφειλών.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό του σχέδιο, αυτό θα επιτευχθεί με την αυστηροποίηση του πλαισίου και με την άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών που δεν προχωρούν σε ρύθμιση ή εξόφληση (εντός 3 μηνών από την ένταξη των οφειλετών στο Κ.Ε.Α.Ο.) αλλά και λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εντός 70 ημερών μετά από απώλεια ρύθμισης.

Ειδικότερα, οι Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διαθέσιμων μηχανισμών είσπραξης αλλά και στην εισαγωγή νέων τεχνικών για την λήψη στοχευμένων μέτρων με βάση το προφίλ του οφειλέτη.


σχετικα αρθρα