current views are: 13

10 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση10:01

Στρατηγικοί κακοπληρωτές κρύβονται πίσω από το 40% των «κόκκινων» δανείων

Η έκταση του προβλήματος αποκαλύπτεται λόγω πλειστηριασμών

Δημοσίευση 10:01’

Η έκταση του προβλήματος αποκαλύπτεται λόγω πλειστηριασμών

Ίσως και διπλάσιοι σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις μπορεί να είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές στα δάνεια ιδιωτών, κυρίως στεγαστικά, καθώς στελέχη των τραπεζών τονίζουν πως μπορεί να φτάνουν το 40% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μετά την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, υπάρχει άμεση και δραστική αλλαγή στη συμπεριφορά των στρατηγικών κακοπληρωτών οι οποίοι σπεύδουν να ζητήσουν ρυθμίσεις. Η ανταπόκριση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που περίμεναν οι τράπεζες.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, αυτό υποδηλώνει πως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή αυτοί που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν μπορεί να φτάνουν και το 40% έναντι της αρχικής εκτίμησης για 15%.

Κατά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, από τους 332 που είχαν προκηρυχθεί διενεργήθηκαν με επιτυχία οι 95 ενώ ανεστάλησαν 96 λόγω ρύθμισης την τελευταία στιγμή με πρωτοβουλία του πελάτη.

Στο 35% εκτιμάται ότι διαμορφώνεται το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών και στα επιχειρηματικά δάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι από τα περίπου 78 δισ. ευρώ – επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων – που δεν εξυπηρετούνται τα 27 με 30 δισ. είναι πιθανώς να αφορούν περιπτώσεις που οι δανειολήπτες μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί στην πράξη τότε τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιακή κατάσταση και τις προοπτικές των τραπεζών προς το καλύτερο.


σχετικα αρθρα