ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Νέα αναδρομικά από παράνομες μειώσεις στην προσωπική διαφορά

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2018, 09:46 / Ανανεώθηκε 14 Μαρτίου 2018, 09:46
Συντάξεις: Νέα αναδρομικά από παράνομες μειώσεις στην προσωπική διαφορά
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Οι κρατήσεις γίνονται με παράνομο τρόπο

Χιλιάδες συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν επιπλέον αναδρομικά καθώς οι κρατήσεις γίνονται με παράνομο τρόπο τόσο στην λεγόμενη προσωπική διαφορά, όσο και στα οικογενειακά επιδόματα.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", οι δύο νέες παράνομες μειώσεις είναι:

Η επιβολή εισφοράς ασθένειας 6% που μέχρι πρότινος και βάσει νόμου (4336/2015 και 4387/2016) έμπαινε στο καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης μετά τις περικοπές των Μνημονίων. Με τον επανυπολογσμό των συντάξεων, όμως, αποκαλύπτεται, ότι η εισφορά ασθένειας 6% επιβάλλεται όχι μόνον στο ποσό της σύνταξης, αλλά και στο ποσό της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», χωρίς να το προβλέπει κανένας νόμος και χωρίς να έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο ούτε καν σε εγκύκλιο. Η μείωση 6% στην προσωπική διαφορά είναι τουλάχιστον «μη νόμιμη» και θα πρέπει να σταματήσει.

Η «αλά καρτ» επιβολή όλων των μνημονιακών περικοπών σε σύνταξη και οικογενειακά επιδόματα. Δεν υπάρχει ενιαία εφαρμογή και διαπιστώνεται ότι τη… νύφη την πληρώνουν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ κ.λπ., πλην Δημοσίου. Οι μνημονιακές περικοπές μπαίνουν στο σύνολο σύνταξης και οικογενειακού επιδόματος, για όλα τα Ταμεία, ενώ στο Δημόσιο οι μνημονιακές μειώσεις εξαιρούν τα οικογενειακά επιδόματα, είτε συζύγου είτε και τέκνων, που συγκαταβάλλονται με τη σύνταξη! Ενώ λοιπόν το Δημόσιο επιβάλλει τις μειώσεις των Μνημονίων σε μια σύνταξη των 1.300 ευρώ εξαιρώντας το επίδομα συζύγου των 35 ευρώ, στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ ή σε άλλους φορείς, (ΝΑΤ, ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.) παρατηρείται να συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα ως μέρος της σύνταξης και να έχει και αυτό μνημονιακές περικοπές! Το Δημόσιο εξαιρεί δηλαδή τα επιδόματα από τις μνημονιακές μειώσεις, ενώ το ΙΚΑ και άλλα Ταμεία δεν τα εξαιρούν. Εδώ υφίσταται κενό νόμου, και σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ακόμη και με ποσά κάτω των 1.000 ευρώ, θα πρέπει να ζητήσουν με αίτηση – ένσταση στο Ταμείο τους να υπολογίζονται οι περικοπές μόνον στη σύνταξη και όχι στο οικογενειακό επίδομα, όπως γίνεται δηλαδή και στο Δημόσιο. Τα δε αναδρομικά των άδικων μειώσεων μπορούν να τα διεκδικήσουν στην ίδια αίτηση ή και δικαστικά.

Οι δύο νέες μειώσεις, που αποδεδειγμένα επιβάλλονται παρατύπως και εκτός νόμου, δημιουργούν τη βάση νέων διεκδικήσεων από τους συνταξιούχους.

Οι διεκδικήσεις τους θα πρέπει να διατυπωθούν με αιτήσεις.