ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πρωταθλήτρια» στις μειώσεις μισθών στην Ευρώπη η Ελλάδα

Δημοσίευση 19 Μαρτίου 2018, 16:11 / Ανανεώθηκε 20 Μαρτίου 2018, 15:57
«Πρωταθλήτρια» στις μειώσεις μισθών στην Ευρώπη η Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Συνολικά οι αμοιβές σημείωσαν υποχώρηση σε 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2017 από το 2010. Οι 9 χώρες είναι οι εξής: Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Φινλανδία, Κροατία και Κύπρος.

Στην πρώτη θέση των χωρών της Ε.Ε με τις μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς φιγουράρει η Ελλάδα, κερδίζοντας ακόμη μια αρνητική πρωτιά εν μέσω κρίσης.

Τα στοιχεία έχουν υπολογιστεί από το Ευρωπαικού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου, από ανεξάρτητα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2018 και αφορούν τους «πραγματικούς μισθούς» - την αξία των μισθών όταν λαμβάνεται υπόψη το κόστος ζωής.

Ειδικότερα, το κόστος ζωής στη χώρα υποχώρησε κατά 19.1% την περίοδο 2010-2017, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι το 2017 οι μισθοί σημείωσαν μείωση της τάξεως του 0,4% σε σύγκριση με το 2016 .

Δεύτερη στη λίστα κατατάσσεται η Κύπρος στην οποία την ίδια περίοδο οι μισθοί υποχώρησαν κατά 10.2% και κατά 0.6% την τελευταία διετία. Ακολουθεί η Πορτογαλία με μείωση 8.3% , η Κροατία με μείωση 7.9%, η Ισπανία με μείωση 4.4% και η Ιταλία με μείωση 4.3%.

Συνολικά οι αμοιβές σημείωσαν υποχώρηση σε 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2017 από το 2010. Οι 9 χώρες είναι οι εξής: Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Φινλανδία, Κροατία και Κύπρος.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε 6 από τις παραπάνω χώρες – Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα και Φινλανδία – κέρδισαν λιγότερα το 2017 από το 2016.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε μία νέα έκθεση με τίτλο «Συγκριτική Αξιολόγηση της εργασίας στην Ευρώπη 2018» που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα 19 Μαρτίου από το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο (ETUI).

«Παρά την όλη συζήτηση περί οικονομικής ανάκαμψης, οι εργαζόμενοι σε πολλές μεγάλες χώρες παραμένουν σε ακόμη χειρότερη θέση απ’ ότι πριν την κρίση και εξακολουθούν να χάνουν. Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ακόμα και η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνουν έκκληση για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών. Είναι κάτι ουσιαστικό όχι μόνο για την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και για την επίτευξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας», δήλωσε η Συνομοσπονδιακή Γραμματέας της ΣΕΣ, Esther Lynch. 

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να εξετάσουμε ισχυρότερες δράσεις για την προώθηση των καλύτερων μέσων προς την επίτευξη δίκαιων και λογικών αυξήσεων των αμοιβών και διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε εργοδότες και συνδικάτα. Οι κοινοτικοί κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις πρέπει να απαιτούν να προσφέρονται συμβάσεις μόνο σε εταιρείες που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να θέσουν στόχους για την αύξηση των εργαζομένων που θα καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαιτήσει άμεσα από τα Κράτη  - Μέλη να αναφέρουν τα μέτρα που θα λάβουν ώστε να αυξηθεί η κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Δείτε τον πίνακα 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr