current views are: 11

21 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση14:02

Goldman Sachs: Οι προκλήσεις παραμένουν για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Παρά τη βελτίωση των δεικτών, η θεσμική αβεβαιότητα παραμένει

Δημοσίευση 14:02’
αρθρο-newpost

Παρά τη βελτίωση των δεικτών, η θεσμική αβεβαιότητα παραμένει

Βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος στην Ελλάδα καταγράφει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι η θεσμική αβεβαιότητα για τη μεταμνημονιακή εποχή πρέπει να επιλυθεί.

«Η σταδιακή βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της Ελλάδας είναι ενθαρρυντική, όπως και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα» εκτιμά η τράπεζα σε έκθεσή της, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Ωστόσο η χώρα «για ακόμη μία φορά εισέρχεται σε περίοδο αυξημένης θεσμικής αβεβαιότητας, η οποία θα συνοδευθεί μέσα σε έναν χρόνο και από βουλευτικές εκλογές».

Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις για το χρέος δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι τέσσερις συστημικές τράπεζας περνούν τη διαδικασία των stress test, η οποία αν και δύσκολη αναμένεται να ολοκληρωθεί με επιτυχία χωρίς ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης.

Το επενδυτικό κλίμα, επισημαίνει η έκθεση, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συζητήσεις των πολιτικών κομμάτων για το πλαίσιο της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Για το 2019 πάντως η Goldman Sachs προβλέπει ανάπτυξη 3,5% επί του ελληνικού ΑΕΠ, κατά πολύ υψηλότερο του στόχου.

«Μεγάλη πρόκληση», ωστόσο, χαρακτηρίζεται η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, των οποίων το ποσοστό παραμένει κοντά στο 50%.

Αμφίβολο, εξάλλου, παραμένει το εάν η Αθήνα και οι εταίροι της θα βρουν μια «χρυσή τομή» που θα διασφάλιζε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν χωρίς όμως να δοθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από νέο πρόγραμμα.