current views are: 9

22 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση07:56

Μοιράζουν σε συγγενείς την περιουσία τους για να γλιτώσουν τον επιπλέον ΕΝΦΙΑ

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν με τις νέες αντικειμενικές τιμές

Δημοσίευση 07:56’

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν με τις νέες αντικειμενικές τιμές

Σε «σπάσιμο» της ακίνητης περιουσίας τους (σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού), εφόσον αυτή ξεπερνά τα 200.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία και άρα επιβαρύνρεται με τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, προχώρησαν τα τελευταία χρόνια αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες, ενώ τον δρόμο που άνοιξαν φαίνεται πως ακολουθούν συνεχώς και πολλοί άλλοι.

Η αρχή έγινε με το φόρο μεγάλης ακόνητης περιουσίας που ίσχυσε στο παρελθόν αλλά στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον ΕΝΦΙΑ που εκτός από τον κύριο φόρο οι έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Αρκετοί μάλιστα ιδιοκτήτες, προκειμένου να πληρώσουν χαμηλότερο  πρόσθετο φόρο, μεταβίβασαν τα ακίνητά τους σε εταιρείες, όπου ο συντελεστής φορολόγησης είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που ισχύει για τα  φυσικά πρόσωπα.

Πηγές της κτηματαγοράς ανέφεραν στο newpost.gr ότι το φαινόμενο του «σπασίματος» της περιουσίας και της μεταβίβασης ακινήτων σε τρίτους θα ενταθεί, καθώς όπως ψιθυρίζεται, η Κυβέρνηση σκοπεύει να φορτώσει τα «κενά» που θα δημιουργήσουν στον ΕΝΦΙΑ οι νέες αντικειμενικές αξίες στους 502.894 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Οι συγκεκριμμένοι πλήρωσαν για τα ακίνητα τους το 2015 συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ που έφτασε τα 546 εκατομμύρια ευρώ, το 2016 κατέβαλαν 471 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τπο 2017 πλήρωσαν 382 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ολοένα και μειώμενο συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ λόγω της επιλογής τους να διαμοιράσουν την περιουσία τους σε τρίτους, ώστε να αποφύγουν το όριο των 200.000 ευρώ επί του οποίου τα ακίνητα χρεώνονται με πρόσθετο φόρο.

Ο συμπληρωματικός φόρος σε 502.000 μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται ωστόσο να αυξηθεί από τη νέα σεζόν εάν η Κυβέρνηση επιλέξει με τις νέες αντικειμενικές αξίες να καλύψει τυχόν τρύπες εσόδων λόγω μειώσεων του ΕΝΦΙΑ σε λαϊκές περιοχές, επιλέγοντας την επιπλέον επιβάρυνση των εχόντων μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ετσι ενώ πέρυσι μαζί με τις επιχειρήσεις ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων έφτασε τα 600 εκατομμύρια ευρώ επί συνολικών εισπράξεων 2,65 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ, στόχος είναι να εφαρμοστούν νέα κλιμάκια και υψηλότεροι συντελεστές, ώστε να φέρει στα ταμεία του κράτους άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας δηλαδή το 1,1 δισ. ευρώ. Κι αυτό την ώρα που ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σε 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποφέρει 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις λίγο παραπάνω από τον συμπληρωματικό φόρο που θα επιβληθεί σε 502.000 μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων…


σχετικα αρθρα