ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουρεύει» την πρόβλεψη για ανάπτυξη η Citi – Βλέπει νωρίτερα την περικοπή του αφορολόγητου

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2018, 14:56 / Ανανεώθηκε 22 Μαρτίου 2018, 14:56
«Κουρεύει» την πρόβλεψη για ανάπτυξη η Citi – Βλέπει νωρίτερα την περικοπή του αφορολόγητου
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν πιάνεται ο στόχος για πλεόνασμα»

Χαμηλώνει τις εκτιμήσεις της για το πρωτογενές πλεόνασμα και την πορεία της ανάπτυξης η επενδυτική τράπεζα Citi, ενώ εκτιμά πως η όποια ελάφρυνση χρέους συμφωνηθεί για την Ελλάδα δεν πρόκειται να είναι ουσιαστικού μεγέθους.

Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί πως είναι αυξημένες οι πιθανότητες για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διατυπώνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η μείωση του αφορολόγητου θα έλθει ένα χρόνο νωρίτερα και θα εφαρμοστεί το 2019 μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις.

Πιο αναλυτικά για την μεταβολή του ΑΕΠ η Citi προβλέπει ανάπτυξη 1,3% του ΑΕΠ για το 2017 (τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την οριοθετούν στο 1,4%) , 1,4% για το 2018 παρότι το οικονομικό επιτελείο αναμένει 2,3% και 1,5% για το 2019.

Όπως εξηγεί η οικονομία εμφανίζεται πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν εξαιτίας των σφιχτών συνθηκών σε ότι αφορά τη ρευστότητα (λόγω και των capital controls) την αδύναμη ανταγωνιστικότητα και την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών μεγεθών για το τρέχον έτος προσδιορίζει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,2% του ΑΕΠ και στο 3% για το 2019 χαμηλότερα δηλαδή από τον στόχο του προγράμματος για πλεόνασμα 3,5% και τις δύο χρονιές.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr