ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη... μέγγενη των ξένων funds χιλιάδες «κόκκινα δάνεια»

της Μαργαρίτας Αργυροπούλου - Δημοσίευση 4 Απριλίου 2018, 20:15 / Ανανεώθηκε 5 Απριλίου 2018, 07:15
Στη... μέγγενη των ξένων funds χιλιάδες «κόκκινα δάνεια»
Facebook Twitter Whatsapp

Πόσο ανησυχητική είναι η μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ιδιώτες επενδυτές;

Η «επέλαση» των ξένων funds στην ελληνική αγορά έχει ξεκινήσει προκαλώντας ανησυχία σε χιλιάδες δανειολήπτες.

Οι οφειλέτες δεν έχουν δικαίωμα εξαγοράς των δανείων τους από τις τράπεζες στην ίδια τιμή που προσφέρουν οι ιδιώτες επενδυτές. Η αντίστοιχη πρόταση των συλλογικών επαγγελματικών φορέων έχει απορριφθεί από θεσμούς, κυβέρνηση και τράπεζες με τη αιτιολογία ότι τα αποτελέσματα θα ήταν ολέθρια, καθώς οι οφειλέτες με μη εξυπηρετούμενα  δάνεια δεν θα είχαν κίνητρο να συζητήσουν ρύθμιση με την τράπεζα. «Προφανώς κάποιος κερδοσκοπεί ενδιάμεσα» λέει στο newpost η γνωστή δικηγόρος, κ.Ρουμπίνη Καραγκιαούρη.

Έτσι οι δανειολήπτες βρίσκονται μπροστά στη μέγγενη των ξένων επενδυτών με ορατό «τον κίνδυνο να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία» όπως υπογραμμίζει η κ.Καραγκιαούρη.

 «Έχουν ειδοποιηθεί πολλοί πελάτες από τράπεζες για την εκχώρηση των δανείων τους σε ξένο fund. Με την ειδοποίηση έχουν ήδη μεταβιβαστεί, καθώς η καταληκτική ημερομηνία, έχει παρέλθει. Και στα δικαστήρια έρχονται πλέον οι εκπρόσωποι του ξένου fund ως δικαιούχοι του εκάστοτε δανείου» εξηγεί η γνωστή δικηγόρος.

Ο νόμος απαγορεύει στο fund να προβεί στην οποιαδήποτε μονομερή τροποποίηση των όρων σύμβασης, καθώς και του επιτοκίου, εκτός κι αν αυτή η δυνατότητα μεταβολής του, προβλέπεται στην αρχική σύμβαση δανείου.

«Φεύγει από τα χέρια της τράπεζας το δάνειο και το αναλαμβάνει ο ξένος επενδυτής με τους ίδιους όρους. Αλλάζει το όνομα του δανειστή. Ελέγχουμε τη νομιμότητα αυτής της διαδικασίας, τη νομιμότητα των μεταβιβάσεων στα funds. Δεν διαφαίνεται προς το παρόν δυσχερέστατη μεταχείριση δεν το επιτρέπει και ο νόμος, ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον» επισημαίνει η κ. Καραγκιαούρη, η οποία κάνει λόγο και για καταχρηστική μεταβίβαση των στοιχείων των δανειοληπτών. «Δεν το κάνει δικαιωματικά. Αφορά τα ψιλά γράμματα το να διαβιβάζονται τα προσωπικά δεδομένα ή και περαιτέρω είναι όρος, ο οποίος έχει τεθεί σε σύμβαση προσχώρησης δανείου. Ο όρος αυτός έχει κριθεί ότι είναι καταχρηστικός επειδή εμπεριέχεται σε σύμβαση προσχώρησης , όπως είναι στην πλειοψηφία τους οι συμβάσεις των δανείων των τραπεζών».

Όμως πόσο ανησυχητική είναι η μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds; Με δεδομένο ότι στοχεύουν σε ταχεία είσπραξη, δεν αποκλείεται να έχουν προτάσεις προς τον δανειολήπτη για ευνοϊκότερες όρους ρύθμισης της οφειλής, απ’ ό,τι θα μπορούσε να λάβει από το πιστωτικό ίδρυμα. ΚΙ αυτό διότι ο ιδιώτης επενδυτής θα έχει αγοράσει την απαίτηση σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής της αξίας. Μπορεί βέβαια το fund να απαιτήσει και το σύνολο της οφειλής.

«Υπάρχουν προστάσεις στους οφειλέτες να αποπληρώσουν τα δάνεια, γίνονται εκπτώσεις κατά περίπτωση. Αλλά είναι άμεσος και ο κίνδυνος να χάσει περιουσιακά του στοιχεία ο οφειλέτης, εφόσον δεν έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής» τονίζει η. Καραγκιαούρη.

Τέλος η κ. Καραγκιαούρη υπογραμμίζει ότι η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται «εκτός και έχει εκδοθεί δικαστική πρόταση που να την προστατεύει με όρους ή άνευ όρων».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr