current views are: 8

19 Απριλίου 2018
Δημοσίευση11:03

Πιέζουν οι δανειστές για παράταση του μνημονίου

«Πονοκέφαλος» για τα προαπαιτούμενα

Δημοσίευση 11:03’

«Πονοκέφαλος» για τα προαπαιτούμενα

Μπροστά σε μια νέα παράταση του προγράμματος στήριξης, μετά και την ολοκλήρωσή του στις 20 Αυγούστου, φέρεται να βρίσκεται η Αθήνα. Το βλέμμα όλων σήμερα είναι στραμμένο στην Ουάσινγκτον όπου και θα αρχίσουν οι κρίσιμες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παρά όμως το γεγονός ότι η προοπτική συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος θεωρείται ισχυρή, αβέβαιο φαίνεται να είναι το αν εν τέλει το μνημόνιο θα τερματιστεί τον Αύγουστο ή θα υπάρξει ενδεχόμενη παράτασή του.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, οι δανειστές της Ελλάδας συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το τρίτο Πρόγραμμα Στήριξης που κανονικά ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Ο λόγος είναι ότι για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις. 

Σε αντίστοιχη γραμμή εμφανίστηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος στην σημερινή του ομιλία στο Peterson Institute of International Affairs στην Ουάσινγκτον,τόνισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διευθέτηση με τους εταίρους και πιστωτές της στην ευρωζώνη, αφού τερματιστεί το πρόγραμμα στήριξης την 20ή Αυγούστου, για να εξασφαλιστεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα τηρηθεί.

Τα περιθώρια όπως όλα δείχνουν αρχίζουν να στενεύουν και το ενδεχόμενο παράτασης προκαλεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 εκτιμώντας ότι αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα επιστροφής στην ελευθερία, όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, όμως η Αθήνα φέρεται να έχει μείνει πολύ πίσω στις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές με τις πληροφορίες του Newpost να αναφέρουν πώς μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί μόλις 12 προαπαιτούμενα από τα 88 συνολικά!

Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις των δανειστών θα φανούν στην πράξη τα επόμενα εικοσιτετράωρα και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα γίνουν στην Ουάσινγκτον, ενώ το τοπίο αναμένεται να ξεδιαλύνει οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα κατά το κρίσιμο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής. Στην συνεδρίαση αυτή αναμένεται να γίνει ο τελικός απολογισμός ο οποίος θα κρίνει εάν το διάστημα έως την 20η Αυγούστου είναι αρκετό ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος, αλλά και για να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.


σχετικα αρθρα