current views are: 7

19 Απριλίου 2018
Δημοσίευση12:53

Μοσκοβισί: Νέα συμφωνία για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις μετά το πρόγραμμα

«Κάθε καθυστέρηση θα στοίχιζε περισσότερο»

Δημοσίευση 12:53’

«Κάθε καθυστέρηση θα στοίχιζε περισσότερο»

Τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή ανέλυσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, στον απόηχο των σεναρίων περί σκέψεων των δανειστών για παράταση του μνημονίου, λόγω καθυστερήσεων.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Καθημερινής Ελένη Βαρβιτσιώτη, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως ελπίζει να μην αποδειχθεί «όνειρο θερινής νυκτός» η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε πως χρειάζονται τέσσερις προϋποθέσεις για την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Πρώτη η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Αυτή δεν πρέπει να είναι τόσο απαιτητική όσο η τρίτη αξιολόγηση είπε ο κ Μοσκοβισί και έπειτα άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης: «Κάθε καθυστέρηση θα στοίχιζε περισσότερο».

Ο Επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα πως η επίσκεψη των θεσμών στις αρχές του επόμενου μήνα θα μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα εγκριθεί από το Εurogroup του Μαΐου.

Δεύτερη προϋπόθεση για την έξοδο από το πρόγραμμα, συνέχισε ο Μοσκοβισί, είναι μια συμφωνία που θα θα υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καθώς και την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών – η οποία όμως δεν αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα. «Κανείς δεν το θέλει αυτό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

Τρίτον ο κ. Μοσκοβισί τόνισε την ανάγκη για μια ένα αξιόπιστο μελλοντικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα «που σχεδιάζεται και ανήκει στην Ελλάδα», όπως είπε καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας, η δημιουργία επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να είναι τώρα οι προτεραιότητες της Ελλάδας.

«Αυτό που θέλουμε, είναι να γίνει η Ελλάδα μια κανονική οικονομία πάλι, πλήρως υπεύθυνη για τις δικές της υποθέσεις, και σταθερά αγκυροβολημένη στην καρδιά της ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει γίνει το σύμβολο της κρίσης της ευρωζώνης και νιώσει το οικονομικό και κοινωνικό της αντίκτυπο τόσο έντονα όσο η Ελλάδα για αυτό και «το τέλος του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει και την κρίση αυτή έστω και συμβολικά».


σχετικα αρθρα