current views are: 11

19 Απριλίου 2018
Δημοσίευση13:58

Λαγκάρντ: Δεν ζητήσαμε τόσο σκληρές περικοπές στην Ελλάδα

Αναγνώρισε ότι οι αγορές βλέπουν πλέον την Ελλάδα «πολύ καλύτερα» από ό,τι στο παρελθόν

Δημοσίευση 13:58’

Αναγνώρισε ότι οι αγορές βλέπουν πλέον την Ελλάδα «πολύ καλύτερα» από ό,τι στο παρελθόν

Ορισμένα από τα «δραστικά μέτρα» που εφάρμοσε η Ελλάδα δεν περιλαμβάνονταν στις συστάσεις του ΔΝΤ, ανέφερε η επικεφαλής του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μάλιστα τάχθηκε κατά της περαιτέρω περικοπής των δημόσιων δαπανών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός πέρασε «οκτώ χρόνια πολύ δύσκολων πολιτικών» και επισήμανε ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί.

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, του οποίου η απόδοση έπεσε την Τετάρτη κάτω από το 4%. Πρόκειται για «δείγμα ότι οι αγορές βλέπουν την Ελλάδα πολύ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν» είπε.

Τόνισε πάντως ότι «δεν έχουμε τελειώσει» και ότι το ΔΝΤ είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, η οποία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Πιστεύουμε επίσης ότι οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί, και ο ελληνικός λαός κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι η δουλεία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το πρόγραμμα του ESM αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να την βοηθήσει να επανακτήσει την εθνική οικονομική της κυριαρχία και θα κάνουμε ότι μπορούμε σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι δομικές μεταρρυθμίσεις, είπε, ήταν αυτό που έπρεπε κυρίως να εφαρμόσει η Ελλάδα, όπου «τόσα πολλά έχουν περικοπεί», χωρίς να έχουν επιβληθεί από το Ταμείο.

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει εκτιναχθεί στα 164 τρισ. δολάρια ή 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ, «βρίσκεται σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».


σχετικα αρθρα