ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηνύματα Κομισιόν – ΔΝΤ για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά το μνημόνιο

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 19 Απριλίου 2018, 18:11 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2018, 18:11
Μηνύματα Κομισιόν – ΔΝΤ για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά το μνημόνιο
Facebook Twitter Whatsapp

Έμμεση διάψευση στα περί παράτασης του προγράμματος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην τελική ευθεία για το ορόσημο της 21ης Ιουνίου εισέρχεται η Ελλάδα, όταν βάσει του χρονοδιαγράμματος το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και να επικυρώσει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Υπό αυτό το πρίσμα, δύο εκ των βασικών «παιχτών», Κομισιόν και ΔΝΤ έστειλαν μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την ώρα που επιμένουν τα σενάρια περί σκέψεων των δανειστών για παράταση του προγράμματος.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί σε ομιλία του στο ίδρυμα Peterson στην Ουάσινγκτον υπογράμμισε πως οι προϋποθέσεις για έξοδο από το μνημόνιο είναι τέσσερις:

* Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Αυτή δεν πρέπει να είναι τόσο απαιτητική όσο η τρίτη αξιολόγηση είπε ο κ Μοσκοβισί και έπειτα άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης: «Κάθε καθυστέρηση θα στοίχιζε περισσότερο». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα πως η επίσκεψη των θεσμών στις αρχές του επόμενου μήνα θα μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα εγκριθεί από το Εurogroup του Μαΐου.

* μια συμφωνία που θα υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καθώς και την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών - η οποία όμως δεν αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα. «Κανείς δεν το θέλει αυτό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

*ένα αξιόπιστο μελλοντικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα «που σχεδιάζεται και ανήκει στην Ελλάδα», όπως είπε καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας, η δημιουργία επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να είναι τώρα οι προτεραιότητες της Ελλάδας.

*Η συμφωνία για μια δέσμη ισχυρών δεσμεύσεων ώστε να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος. «Αυτό θα είναι στην ατζέντα του άτυπου Eurogroup της Σόφιας», ανέφερε.

Λαγκάρντ: Εφαρμόστηκαν δραστικές περικοπές που δεν προτείναμε

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, αλλά όχι πηγαίνοντας κόντρα στις αρχές του. Δηλαδή υπονόησε πως για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που να ικανοποιούν το ΔΝΤ.

Μάλιστα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου έριξε το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, λέγοντας πως το Ταμείο ουδέποτε ζήτησε τις επιπρόσθετες, βαθιές περικοπές που έχουν γίνει στις δημόσιες δαπάνες της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα.

«Ο ελληνικός λαός έχει περάσει οκτώ χρόνια πολύ δύσκολης εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση (της Ελλάδας). Χρειαζόμαστε δείκτες. Όταν εξετάζουμε το 10ετές ελληνικό ομόλογο, ήταν χθες κάτω από 4%, γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ό,τι πιο πριν» είπε η κυρία Λαγκάρντ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα πλήρως ολοκληρωθεί, τονίζοντας παράλληλα πως το ΔΝΤ θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους. «Πιστεύουμε επίσης ότι οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί, και ο ελληνικός λαός κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα», τόνισε.

Έμμεση διάψευση στα περί παράτασης

Οι σημερινές τοποθετήσεις έρχονται στον απόηχο των επίμονων σεναρίων που διακινούνται στον Γερμανικό Τύπο ότι οι δανειστές σκέφτονται παράταση του προγράμματος.

Την πληροφορία μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία ανέφερε πως ο λόγος είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης. Η Αθήνα φέρεται να έχει μείνει πολύ πίσω στις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές με τις πληροφορίες του Newpost να αναφέρουν πώς μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί μόλις 12 προαπαιτούμενα από τα 88 συνολικά.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, διέψευσε εμμέσως τα εν λόγω σενάρια, καθώς όπως είπε, «εργαζόμαστε με βάση στοιχεία και δεδομένα και μπορώ να πω ότι η Κομισιόν παραμένει επικεντρωμένη στη συνεργασία με τους εταίρους για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr