ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεντένο: Εφικτή η έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο

Δημοσίευση 20 Απριλίου 2018, 16:43 / Ανανεώθηκε 20 Απριλίου 2018, 16:04
Σεντένο: Εφικτή η έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο
Photo: ΑΠΕ-ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup στο CNBC

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων και στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Αυτό μας κάνει να δηλώνουμε ότι η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις δυσκολίες» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup στο CNBC, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «η επιτυχής έξοδος είναι απόλυτα εφικτή τον Αύγουστο».

Κατά την άποψη του Μάριο Σεντένο, «όλοι έχουν συμφέρον να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα, να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να επιτύχει το νέο οικονομικό μοντέλο που απέκτησε τα τελευταία χρόνια».

Το απόσπασμα της συνέντευξης που αφορά την Ελλάδα

CNBC: Μια σημαντική απόφαση που πρέπει να ληφθεί τους προσεχείς μήνες σχετίζεται με την Ελλάδα και λέγεται ότι αύριο θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για να συζητηθούν ζητήματα του ελληνικού προγράμματος. Άραγε οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για την ελάφρυνση του χρέους έχουν τελικά γεφυρωθεί;

Μ. Σεντένο: Είμαστε σε καλή θέση να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα με την Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων και στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Αυτό μας κάνει να δηλώνουμε ότι η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις δυσκολίες. Θεωρούμε ότι η επιτυχής έξοδος είναι απόλυτα εφικτή τον Αύγουστο. Εκκρεμούν ακόμη λίγα ζητήματα που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και εργαζόμαστε με όλους τους θεσμούς για να φθάσουμε σε συμφωνία. Έχω την αίσθηση ότι η πιθανότητα να κλείσουμε τις διαφορές είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Έχει επενδυθεί πολιτικό κεφάλαιο σε αυτά τα ζητήματα και οι δύο πλευρές είναι πολύ προσηλωμένες στην επίτευξη συμφωνίας.

CNBC: Το ΔΝΤ έχει τονίσει τη σημασία της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων. Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη για την Ελλάδα εναρμονίζεται σε γενικές γραμμές με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συμπέρασμα είναι ότι τουλάχιστον για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχει διανυθεί η μισή απόσταση, έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές. Επομένως πολλοί αναμένουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ελάφρυνση του χρέους.

Μ. Σεντένο: Όλοι έχουν συμφέρον να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα, να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να επιτύχει το νέο οικονομικό μοντέλο που απέκτησε τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι τα τεχνικά ζητήματα έχουν λίγο-πολύ διευθετηθεί. Τώρα πρόκειται να ασχοληθούμε με την πολιτική διάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική κοινωνία να αναλάβει πλήρως την ιδιοκτησία της όλης διαδικασίας. Το σημαντικότερο συστατικό της επιτυχίας, έχοντας υπόψη μου το παράδειγμα της Πορτογαλίας, είναι να μπορεί η διαδικασία αυτή να επιβεβαιώνεται στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να το πετύχει. 

CNBC: Βλέπετε να διαδραματίζει μελλοντικά ρόλο το ΔΝΤ στην Ελλάδα;

Μ. Σεντένο: Υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο πρόγραμμα για αυτό. Θεωρούμε πως αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις -και εργαζόμαστε για να υπάρξουν- τότε το ΔΝΤ μπορεί να εξακολουθήσει να σχετίζεται με τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό -και αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμπουμε στην ελληνική κοινωνία- να αναλάβουν οι ελληνικές αρχές την ιδιοκτησία των μέτρων που θα απαιτηθούν για να βαδίσει η Ελλάδα στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης. Ανάπτυξης που θα συνδυάζεται με δημοσιονομική πολιτική που θα εγγυάται πρόσβαση στις αγορές και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι το σημαντικότερο ζήτημα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr