current views are: 11

26 Απριλίου 2018
Δημοσίευση17:51

Reuters: Με καθαρή έξοδο χάνεται η «φθηνή» χρηματοδότηση των τραπεζών

Απομακρύνεται επίσης και το ενδεχόμενο ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση

Δημοσίευση 17:51’

Απομακρύνεται επίσης και το ενδεχόμενο ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση

Την εκτίμηση πως σε περίπτωση που αποχωρήσει από το πρόγραμμα η Ελλάδα [καθαρή έξοδος], θα χάσει το φθηνό χρήμα των κεντρικών τραπεζών [waiver], εξέφρασαν στο πρακτορείο στο Reuters δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, εάν επιβεβαιωθεί το εν λόγω σενάριο, η Ελλάδα θα βρεθεί ένα βήμα μακρύτερα από την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εφόσον η Ελλάδα χάσει την πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ, θα αναγκαστεί να στραφεί εκ νέου στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), σημειώνεαι ακόμη στο δημοσίευμα. 

Όπως επισημαίνει το Reuters, μια «καθαρή» έξοδος θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στα οικονομικά της χώρας, αλλά θα απέκλειε την Ελλάδα από την δυνατότητα να εξαιρεθεί από τις απαιτήσεις της ΕΚΤ για την ελάχιστη δυνατή πιστοληπτική αξιολόγηση. Τα «junk» ομόλογα της δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως ενέχυρα (collateral) για την λήψη χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα. Οι πηγές του Reuters επισήμαναν πως η ΕΚΤ δεν θα έκανε καμία εξαίρεση και θα ανακαλούσε το waiver, όπως έκανε και στην περίπτωση της Κύπρου στις αρχές του 2016, όταν η χώρα πραγματοποίησε μια επιτυχημένη έξοδο από το μνημόνιο.

Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται αυτή την στιγμή περίπου 4,5 με 5 δισ. ευρώ μέσω της ΕΚΤ, σημείωσαν οι πηγές. Η απώλεια της πρόσβασης θα τις ανάγκαζε να χρησιμοποιήσουν τον ELA. Το επιτόκιο στον ELA είναι 1,25%, έναντι του μηδενικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έχει στο παρελθόν τονίσει ότι η «παρέκκλιση» (waiver) εξασφαλίζεται από μία προληπτική γραμμή στήριξης.


σχετικα αρθρα