current views are: 9

28 Απριλίου 2018
Δημοσίευση06:23

Κοινό μέτωπο ΕΚΤ – ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – Ισχυρές πιέσεις στο Βερολίνο

Ζητούν «ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για το χρέος»

Δημοσίευση 06:23’

Ζητούν «ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για το χρέος»

Θέση υπέρ της μείωσης του ελληνικού χρέους παίρνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία υποστηρίζει τις εκκλήσεις του ΔΝΤ, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιέσεις προς το Βερολίνο.

Οι FT παραθέτουν τις δηλώσεις του στελέχους της Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ο οποίος τόνισε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν «σε ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για το χρέος», εάν θέλουν η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών τον Αύγουστο.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ έρχεται τη στιγμή που αυξάνεται η ένταση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας αναφορικά με τον ενδεχόμενο πολιτικό έλεγχο που θα έχουν οι πιστωτές επί του μηχανισμού ελάφρυνσης που θα συνδέει την αποπληρωμή με την οικονομική απόδοση της χώρας.

Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της – Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία- θέλουν ο μηχανισμός να συνοδεύεται από σκληρούς όρους, περιλαμβανομένης και της ετήσιας έγκρισης από τη Bundestag, ώστε να αποτρέπονται οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις να παρεκκλίνουν από τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα.

Από την άλλη, Παρίσι και ΔΝΤ πιέζουν για ένα αυτόματο σύστημα, χωρίς πολιτική παρέμβαση, το οποίο και θεωρούν ως το καλύτερο μέσο καθησυχασμού των επενδυτών ότι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της, χωρίς τη συνδρομή των δανειστών.

Η ΕΚΤ φοβάται επίσης πως η σύνδεση της ελάφρυνσης χρέους με άλλους στόχους, θα εκφοβίσει τις αγορές αναφορικά με τη βιωσιμότητά του – το χρέος ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ- καθώς η χώρα ξεκινάει τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κερέ κάλεσε για ισχυρά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα συνοδεύονται από ισχυρό σύστημα εποπτείας ,ώστε να καθησυχάζονται οι επενδυτές αναφορικά με τη βιωσιμότητα.

Οι Financial Times παρατηρούν επίσης πως η σκληρή θέση της Γερμανίας αναφορικά με το χρέος, δείχνουν ότι ο Όλαφ Σόλτς δεν θα είναι πιο πρόθυμος σύμμαχος της Ελλάδας, σε σχέση με τον προκάτοχό του, Χριστιανοδημοκράτη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Die Welt: Το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ

«Ο Όλαφ Σολτς είναι ένας σοβαρός και συγκρατημένος πολιτικός, ο οποίος δεν κάνει αστεία δημοσίως. Απαντά μόνον όταν έχει απάντηση στο ερώτημα που τίθεται και απαντά- ακόμα και αν αυτό είναι συχνά βαρετό, ακόμα και αλαζονικό», έγραφε η γερμανική Die Welt σε ανάλυσή της για την Ελλάδα μερικές μέρες νωρίτερα.

«Αλλά κάποιες φορές οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στον νέο υπ. Οικονομικών να έχει τον χρόνο που θα ήθελε. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συνθήκες καθορίζονται σε κάποιο βαθμό και από το ΔΝΤ. Ο θεσμός της Ουάσιγκτον που ήταν ιδιαίτερα “κουμπωμένος” στο ζήτημα συμμετοχής στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, τώρα θέλει να συμμετάσχει. Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται τη δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους της υπερχρεωμένης χώρας από τους Ευρωπαίους, και τον Σολτς», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ ζητούσε ελάφρυνση χρέους ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ, ως όρο συμμετοχής του στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Αθήνα. Η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει τη μερίδα του λέοντος, κάτι για το οποίο απλά δεν ήθελε να δώσει εξηγήσεις ο υπ. Οικονομικών.

Ο λογαριασμός για τους αμέτοχους παρατηρητές –απλοποιημένος- έχει ως εξής: Το τρίτο πακέτο βοήθειας ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ θα συμμετέχει πιθανότατα με 1,6 δισ. ευρώ. Για τους Ευρωπαίους πιστωτές το ποσό τότε θα ήταν, επί συνόλου 330 δισ. ευρώ δημοσίου χρέους, 100 δισ. ευρώ περίπου για άφεση του χρέους της Αθήνας έναντι 1,6 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, εάν το ΔΝΤ δεν είναι έτοιμο για παραχωρήσεις. Ο Σολτς, λοιπόν, βρίσκεται μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο δίλημμα. Γιατί, ακόμα και εάν ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να μετατρέψει τον ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θέλουν να παραιτηθούν από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης», σημειώνει η Die Welt.

«Το ΔΝΤ πάλι, παρά το σκεπτικισμό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι περισσότερο ευέλικτο από πριν. Άλλωστε, δεν είναι και τόσο ανεξάρτητο όσο θέλει να δείχνει. Οπότε, δεν θα επιμείνει αναπόφευκτα για τα 100 δισ. ευρώ. Μόνο που το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση, που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές», υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Οι Γερμανοί δεν έδειξαν καμία ευελιξία τις τελευταίες εβδομάδες», ανέφερε αξιωματούχος στους FT. Σύμφωνα με διπλωμάτες που έχουν γνώση των όσων διημείφθησαν στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έκαναν καμία συζήτηση για το χρέος, εκτός από τον γάλλο ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος προειδοποίησε πως ο χρόνος μέχρι τον Ιούνιο τελειώνει.


σχετικα αρθρα