ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για φορολογικό, εργασιακά και ασφαλιστικό

Δημοσίευση 30 Απριλίου 2018, 16:48 / Ανανεώθηκε 30 Απριλίου 2018, 20:25
Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για φορολογικό, εργασιακά και ασφαλιστικό
Facebook Twitter Whatsapp

«Βλέπει» πλεόνασμα 4% για το 2018

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έπειτα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει, ωστόσο η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεργίας, φτώχειας, ανισότητας, φόρων και έλλειψης επενδύσεων, καταλήγει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός βλέπει πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ για το 2018 και 3,6% το 2919. Επίσης καταθέτει μια σειρά από προτάσεις για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κλπ.

Τα θετικά στοιχεία που αναγνωρίζει ο ΟΟΣΑ είναι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, κυρίως χάρη σε αύξηση των εξαγωγών, καθώς και οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και βοηθούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η έκθεση αναγνωρίζει επίσης πως, χάρη στις προσπάθειες της τελευταίας διετίας, η αξιοπιστία των δημοσιονομικών μεγεθών έχει «ενισχυθεί σημαντικά […] τονώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της χώρας».

«Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα έχουν επιτέλους αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα» σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, ο οποίος συναντήθηκε την Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ, «η ανεργία, η φτώχεια και οι ανισότητες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Οι μισθοί είναι χαμηλοί, οι επενδύσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και η παραγωγικότητα συνεχίζει να πέφτει».

«Την ίδια ώρα, η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις αποδοτικότητας και, παρόλο που η συλλογή φόρων έχει βελτιωθεί, η φοροαποφυγή είναι διαδεδομένη, με αποτέλεσμα οι φόροι να είναι υψηλοί και η φορολογική βάση στενή» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν επίσης πως στο τέλος του 2017 οι επενδύσεις ήταν σχεδόν 50% μικρότερες σε σχέση με τα επίπεδα του 2009, ισοδυναμώντας μόλις με το 15% της οικονομικής δραστηριότητας – περίπου πέντε μονάδες κάτω από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έκθεση προτρέπει την Αθήνα να βελτιώσει την ποιότητα των ρυθμιστικών Αρχών που εποπτεύουν την αγορά, κάνοντας λόγο για «βαριές» ρυθμίσεις και γραφειοκρατία. Ο ΟΟΣΑ τονίζει επίσης πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για καταπολέμηση της διαφθοράς και να αντιμετωπιστεί η παραοικονομία.

Ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας είναι ο όγκος των «κόκκινων» δανείων, ο οποίος δυσχεραίνει τη ροή κεφαλαίων προς την οικονομία.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν ενισχύσει την απασχόληση, αλλά οι μισθοί και η παραγωγικότητα εξακολουθούν να είναι υπό πίεση. Το κλειδί βρίσκεται όπως επισημαίνει στην καλύτερη σύνδεση των ταλέντων με τις ανάγκες της αγοράς. «Οι δεξιότητες των εργαζομένων συχνά δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες των θέσεων εργασίας, εγκλωβίζοντας τους εργαζόμενους σε θέσεις χαμηλών δεξιοτήτων και χαμηλών αμοιβών» σχολιάζει.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός η πλήρης εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων και η παροχή γευμάτων στα σχολεία αποτελούν σημαντικά μέτρα για την προστασία των φτωχών νοικοκυριών, αλλά δεν αρκούν. Σύμφωνα με τον Οργανισμό είναι αναγκαία η παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για προώθηση της καινοτομίας, που μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις, αλλά και για προγράμματα επανεκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων.

Η έκθεση υπενθυμίζει τις μεταρρυθμίσεις, που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας, και οι οποίες όπως αναφέρει έδωσαν περισσότερη ευελιξία στις επιχειρήσεις στον καθορισμό των μισθών και των εργασιακών συνθηκών. Αν και αυτές οδήγησαν σε μείωση του ποσοστού ανεργίας, όπως τονίζει, αυξάνεται συνεχώς το μερίδιο των θέσεων περιορισμένου χρόνου, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει την αποκατάσταση του διαλόγου των κοινωνικών φορέων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο, χωρίς αυτόματη επέκταση. Στις μικρότερες επιχειρήσεις, σημειώνει θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να προσαρμογής των χαρακτηριστικών των συλλογικών συμβάσεων στις ανάγκες τους. 

Ο ΟΟΣΑ, στο ενισχυμένο σενάριο, προτείνει περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει αλλαγές για να αυξηθεί η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης κατά 4 έτη έως το 2030.

Συστήνει επίσης να αυξηθεί η αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών με συνεχόμενες επισκοπήσεις αλλά και να υπάρξει αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Οι προβλέψεις για την οικονομία

Ο ΟΟΣΑ βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2018 και 2,3% για το 2019 . Για το 2018, ο Οργανισμός προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς θα φτάσει στο 4% (σ.σ ο Οργανισμός μετράει με βάση τη μεθοδολογία της Eurostat και όχι με βάση τον μνημονιακό ορισμό) ενώ για το 2019 κατεβάζει τον πήχη στο 3,6%, σε κάθε περίπτωση πάνω από τον στόχο του μνημονίου.

Αναλυτικά οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία έχουν ως εξής:

1. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 2% για το 2018 (από 1,3% που βλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2017 τη στιγμή που η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει 1,4%) και στο 2,3% για το 2019

2. Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα είναι οριακά θετική για το 2018 στο 0,4% ενώ για το 2019 προβλέπεται αύξηση με ρυθμό 1,5%

3. Οι επενδύσεις, όπως αποτυπώνονται στον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου προβλέπεται να αυξηθούν με ρυθμό 7,9% για το 2018 και 8,1% για το 2019. Αρνητικός αναμένεται να είναι για φέτος ο ρυθμός των επενδύσεων στην κατοικία (-2,1%) ενώ ανάκαμψη προβλέπεται για το 2019 (+1%).

4. Οι εξαγωγές προβλέπεται ότι θα αυξηθούν με ρυθμό 5,9% για το 2018 και 4,4% για το 2019. Από την άλλη οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν με ρυθμό 4,1% για το 2018 και 4,6% για το 2019.

5. Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 20,4% για το 2018 και στο 19,4% για το 2019 από 21,5% που είναι η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για το 2017.

6. Ο πληθωρισμός, θα τρέξει με ρυθμό 0,7% το 2018 (έναντι 1,1% το 2017) και 1,1% για το 2019.

7. Το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης εκτιμάται στο 4% για το 2018 και στο 3,6% για το 2019 κάτι που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός και το 2018 (κατά 0,5%) αλλά και για το 2019 (κατά 0,4%).

8.  Το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 172,5% του ΑΕΠ για το 2018 και να μειωθεί περαιτέρω στο 168,3% για το 2019.

Σε άλλο κεφάλαιο, ο Οργανισμός αναλύει την επίπτωση μεταρρυθμίσεων όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και την αύξηση της εισπραξιμότητας του του ΦΠΑ στο 90% του μέσου όρου των χωρών – μελών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι δύο αυτές κινήσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα 0,8% του ΑΕΠ.

Τσίπρας: Η οικονομία δεν έχει ανάγκη από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης

«Η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια χώρα στις μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, τα τρία τελευταία χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Μεταρρυθμίσεις δίκαιες αλλά αναγκαίες πολλές από αυτές, καθώς ανοίγουν μια πολύ σημαντική προοπτική για την ανάπτυξη της οικονομίας, για την εγκαθίδρυση μιας πιο δίκαιης προοπτικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική οικονομία δεν έχει πλέον ανάγκη από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης αλλά ελάφρυνση σε ότι αφορά τα μέτρα της λιτότητας και ένα σχεδιασμένο πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης της οικονομίας από περιττά βάρη», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Γκουρία συμφώνησαν πως η ετήσια οικονομική έρευνα του ΟΑΣΑ για την Ελλάδα φέρνει καλά νέα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει: «Τώρα όμως θα είσαι ένας πολύ εποικοδομητικός εταίρος στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να δημιουργήσουμε ανάπτυξη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr