ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα ΕuroWorking Group στην Αθήνα: Επιταχύνετε για τα προαπαιτούμενα

Δημοσίευση 15 Μαΐου 2018, 00:31 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2018, 13:11
Μήνυμα ΕuroWorking Group στην Αθήνα: Επιταχύνετε για τα προαπαιτούμενα
Facebook Twitter Whatsapp

Να "τρέξει" την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ζήτησε το ΕuroWorking Group από την Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας το EuroWorking Group κάλεσε την Αθήνα να επιταχύνει την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείτα ο ΣΚΑΪ στο σχεδιασμό είναι έκτακτη συνεδρίαση -ενδεχομένως μέσω τηλεδιάσκεψης- του EuroWorking Group, έτσι ώστε να ετοιμαστούν τα τελικά κείμενα και να υπάρξει πολιτική επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος, στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Επίσης κάποια από τα 88 προαπαιτούμενα, κυρίως οι ιδιωτικοποιήσεις, εκτιμάται ότι θα παραπεμφθούν για αργότερα, ίσως και μετά τη λήξη του προγράμματος, καθώς για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να εκπληρωθούν άμεσα.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας συζητήθηκε και η προετοιμασία της «ενισχυμένης επιτήρησης» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, όχι όμως τόσο και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, για το οποίο απομένουν οι πολιτικές αποφάσεις.

Τέλος συζητήθηκε η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από την τρίτη αξιολόγηση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία συνοδεύεται από προϋποθέσεις, ενώ η χρονική διορία λήγει στις 15 Ιουνίου. 

Οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις αφορούν τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και την ομαλή συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα.