current views are: 11

16 Μαΐου 2018
Δημοσίευση15:39

Διεθνή ΜΜΕ: Η χρεοκοπία της Τουρκίας έχει ξεκινήσει – Προ των πυλών capital controls;

Φεύγουν οι επενδυτές λέει το Bloomberg

Δημοσίευση 15:39’

Φεύγουν οι επενδυτές λέει το Bloomberg

Πυκνά σύννεφα έχουν αρχίσει και κυκλώνουν την τουρκική οικονομία, η οποία, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, φαίνεται πως φτάνει σε ένα μεγάλο αδιέξοδο. Επενδυτές και οικονομολόγοι απ’ όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην τουρκική οικονομία και τα αρνητικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο πλέον είναι καθημερινότητα.

Είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την προοπτική μιας ακόμη εκλογικής νίκης του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογαν εκτιμά χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg. Οι ρευστοποιήσεις στο τουρκικό χρηματιστήριο έχουν αυξηθεί ενόψει των εκλογών και η ισοτιμία της λίρας καταγράφει ιστορικά χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν ανοδική πορεία.

Οι διαβεβαιώσεις περί του πραγματισμού του Ερντογαν στα οικονομικά ζητήματα έχουν αντικατασταθεί από φόβους ότι η εμμονή του στην ανάπτυξη καθηλώνει την οικονομία.

Τα μέτρα δημοσιονομικών κινήτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ήρθαν να εντείνουν τις ανησυχίες. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή για να υποστηρίξει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι βιώσιμο και η αποστροφή του Eρντογαν για τα υψηλά επιτόκια εμποδίζει την κεντρική τράπεζα να τιθασεύει τον διψήφιο πληθωρισμό. Η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται στην οικονομία. Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς Δυτικούς συμμάχους της, παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και η αυταρχική διακυβέρνηση του προέδρου τον αποξενώνει από την Γερμανία και τις ΗΠΑ. Για ορισμένους, η μόνη ελπίδα είναι να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση του Ερντογαν, καταλήγει το Bloomberg .

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Russel Napier θεωρεί ότι η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει, γράφει η εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung. «O Eρντογάν δεν θα αργήσει να επιβάλει capital controls και να επιδιώξει ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια, πράγμα που σημαίνει de facto χρεοκοπία. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία και θα πρέπει να προστατευτούν», σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Ο Ερντογάν χάνει τη μάχη με τις χρηματοπιστωτικές αγορές 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να είχε αντιμετωπίσει επιτυχώς τους αντιπάλους του, αλλά μια μάχη με τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αυτή που πρόκειται να χάσει, αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα Ahval. 

Ο Ερντογάν, παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, δοκιμάζοντας τις ανορθόδοξες οικονομικές του θεωρίες και προκαλεί τους επενδυτές, οι οποίοι είναι δύσπιστοι απέναντί του, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Ο Ερντογάν λατρεύει να συμμετέχει σε διάφορες μάχες. Αυτό θα ήταν προτιμότερο να μην το κάνει όταν πρόκειται για τις παγκόσμιες αγορές, αναφέρει ένας σύμβουλος επενδύσεων.

Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν, δήλωσε πως σχεδίαζε να μειώσει τα επιτόκια, μετά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές στις 24 Ιουνίου. Το γεγονός αυτό, συγκλόνισε τους επενδυτές που περίμεναν από την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, για να αναχαιτίσει την πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικά χαμηλά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Bloomberg/Neue Zurcher Zeitung/Ahval 


σχετικα αρθρα