ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψαλιδόπουλος: Τελευταία προθεσμία το Eurogroup για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 17 Μαΐου 2018, 13:24 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 10:56
Ψαλιδόπουλος: Τελευταία προθεσμία το Eurogroup για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου και η επόμενη μέρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαΐους για τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, επέμεινε ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές για τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, ο κ. Ψαλιδόπουλος διεμήνυσε πως στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, θα δοθεί από το Ταμείο η τελευταία ευκαιρία για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον αποφασιστούν τα μέτρα για το χρέος. «Τα μέτρα πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα. Το ΔΝΤ έχει συντάξει ανάλυση του ελληνικού χρέους βασισμένη σε υποθέσεις για μελλοντική εξέλιξη της οικονομίας και πορεία των επιτοκίων. Αυτό που χρειάζεται είναι κάποια νούμερα που θα μπουν στην ανάλυση χρέους που θα δώσουν την εικόνα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η υπάρχουσα ανάλυση θεωρεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο ως το 2030. «Μετά από εκεί υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλούνται να ποσοτικοποιήσουν τα μέτρα που έχουν κατά νου γιατί πρέπει να είναι μακροχρόνια βιώσιμο το χρέος. Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων. Εάν την άλλη Πέμπτη ή κάποιες μέρες αργότερα δοθεί κάτι, τότε στις αρχές του Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα με προοπτική να λήξει τέλη Αυγούστου», είπε.

Ωστόσο ο κ. Ψαλιδόπουλος σημείωσε πως το ΔΝΤ θα είναι παρόν στις ανάγκες των μελών του και εξήγησε πως ήδη συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος στις διαβουλεύσεις του ESM. Αυτή η αναφορά ωστόσο έδωσε σε ορισμένους την αίσθηση πως αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να συμμετέχει και στην επόμενη μέρα στο πρόγραμμα, όχι με κεφάλαια αλλά με τεχνογνωσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ, δήλωσε πως μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι μπορούν να επιφέρουν πλήγματα σε χώρες μέλη του Ταμείου, χωρίς το τελευταίο να είναι σε θέση να επιφέρει ισορροπία επειδή δεν έχει την απαιτούμενη οικονομική δύναμη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr