current views are: 8

17 Μαΐου 2018
Δημοσίευση11:09

Το 2020 το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο – Κανονικά οι περικοπές στις συντάξεις

Νέα αναθεώρηση από το ΔΝΤ για το πλεόνασμα

Δημοσίευση 11:09’

Νέα αναθεώρηση από το ΔΝΤ για το πλεόνασμα

Δεν επισπεύδεται η περικοπή του αφορολογήτου, η οποία πάει για το 2020, ενώ η περικοπή των συντάξεων θα αρχίσει από 1/1/2019, δηλαδή οι συνταξιούχοι θα το δούν τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η ίδια πηγή προανήγγειλε την κατάθεση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος ως μέρος ενός πολυνομοσχεδίου για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της 4ης αξιολόγησης στις αρχές Ιουνίου.

Το μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2-2,1% για φέτος, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή μετά το 2018 θα υπάρχει μόνιμη μικρή δημοσιονομική υπεραπόδοση η οποία επιχειρείται σε αυτή τη φάση να ποσοτικοποιηθεί.

Το θέμα είναι, είπε, «πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η υπέρβαση ώστε να δούμε τα περιθώρια μείωσης της φορολογίας και στοχευμένων παρεμβάσεων στις δαπάνες». 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ΔΝΤ προχώρησε σε αναθεώρηση της εκτίμησής του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα από το 2,9% στο 3,5% του ΑΕΠ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όπως είπε, ότι οι στόχοι για το 2018-19 πιάνονται.

Τέλος, η ίδια πηγή εκτίμησε πως δεν υπάρχει αμφιβολία «θα έχουμε άμεσα Staff Level Agreement».


σχετικα αρθρα