ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: Διαπραγμάτευση 15 ημερών για το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2018, 18:48 / Ανανεώθηκε 19 Μαΐου 2018, 18:24
Σταθάκης: Διαπραγμάτευση 15 ημερών για το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Προχωράει κανονικά η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης

Το πλαίσιο της συμφωνίας για τις δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ), καθώς και για τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, ενώ για τη ΔΕΠΑ θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για ακόμη 15 ημέρες στην κατεύθυνση του διαχωρισμού της εταιρείας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας, οι δύο εταιρείες -μία για την εμπορία και μία για δίκτυα- θα οδηγηθούν προς αποκρατικοποίηση: Στα δίκτυα, το Δημόσιο θα διατηρήσει αυξημένο ποσοστό συμμετοχής, ενώ στην εταιρεία της εμπορίας θα είναι μικρότερή η συμμετοχή του.

Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, ΔΕΗ+0,37% τύπου ΝΟΜΕ, συμφωνήθηκε σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η σταδιακή αποκλιμάκωση των ποσοτήτων που θα διατίθενται στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, με στόχο την μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην λιανική αγορά ρεύματος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η αποκλιμάκωση θα συνδυαστεί με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και θα καταλήξει στην πλήρη κατάργηση των δημοπρασιών τον Σεπτέμβριο 2019, οπότε και θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τη χρέωση προμηθευτή, δηλαδή το ποσό που πληρώνεται από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη του επιπλέον κόστους των ΑΠΕ, συμφωνήθηκε η διατήρησή του έως και το 2020 με σταδιακή απομείωση. Συγκεκριμένα, το 2018 μειώνεται κατά 35%, το 2019 θα μειωθεί κατά 50% και το 2020 κατά 70%. Στο τέλος της περιόδου η συγκεκριμένη η χρέωση θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά που θα πωλούνται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Αναφορικά με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, έως το τέλος του μήνα πρέπει να προκηρυχθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr