ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι «παγίδες» κρύβει η ρύθμιση για τις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

της Αγγελικής Κιλιντζόγλου - Δημοσίευση 24 Μαΐου 2018, 07:47 / Ανανεώθηκε 24 Μαΐου 2018, 14:27
Τι «παγίδες» κρύβει η ρύθμιση για τις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων
Facebook Twitter Whatsapp

Περισσότερα τα μειονεκτήματα από τα πλεονεκτήματα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εν αναμονή της νομοθέτησης της απόφασης του ΣτΕ με την οποία θα μπορούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, βρίσκονται χιλιάδες παντρεμένα ζευγάρια. Ωστόσο είναι ακόμα αμφίβολο κατά πόσο η εφαρμογή της εν λόγω απόφασης συμφέρει, αφού όπως προκύπτει τα μειονεκτήματά της είναι περισσότερα από τα πλεονεκτήματα!.   

Όπως εξηγεί στο newpost.gr ο φοροτεχνικός κ. Γιάννης Σαλής, το «πλεονέκτημα είναι ότι όσοι δικαιούνται επιστροφής φόρου αλλά ο άλλος σύζυγος έχει κάποια οφειλή δεν την χάνουν και δεν συμψηφίζεται με τις τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου».

Ωστόσο όπως τονίζει υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα όπως ότι η κάλυψη των συναλλαγών μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών γίνεται και από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου με την υποβολή κοινής φορολογικής δήλωσης ενώ αν γίνει χωριστή φορολογική δήλωση οι δαπάνες αυτές θα καλύπτονται αποκλειστικά από το δηλωθέν εισόδημα του κάθε συζύγου χωριστά.

Επίσης η ανάλωση κεφαλαίου με την υποβολή κοινής δήλωσης καλύπτεται από το οικογενειακό εισόδημα. Συνεπώς η αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου, τα τεκμήρια (αυτοκινήτου, διαβίωσης κλπ) καλύπτονται από τα κοινά εισοδήματα των δύο συζύγων. Είναι πολύ σημαντικό αυτό σε περίπτωση που κάποιος από τους δύο συζύγους δεν έχει ατομικό εισόδημα.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ο κ. Σαλής, λαμβάνεται υπόψιν το οικογενειακό εισόδημα και όχι το ατομικό στην καταβολή των οικογενειακών εισοδημάτων (θέρμανσης κλπ).

Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί, ότι βάσει των παραπάνω «θα πρέπει η απόφαση του ΣΤΕ να προσαρμοστεί νομοθετικά ώστε να γίνει προαιρετική και όχι υποχρεωτική η εφαρμογή της».

Συγκεκριμένα, οποιοσδήποτε εκ των δυο συζύγων το επιθυμεί, να μπορεί να υποβάλει χωριστή δήλωση φόρου εισοδήματος, με χωριστό υπολογισμό των στοιχείων εισοδήματος, δαπανών και τεκμηρίων και χωριστή βεβαίωση του φόρου ή της απαίτησης για επιστροφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις τρέχουσες δηλώσεις φορολογικού έτους 2017 εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα για ξεχωριστή βεβαίωση φόρου ή επιστροφή φόρου (χωρίς συμψηφισμούς  χρεωστικού και πιστωτικού υπολοίπου μεταξύ των συζύγων), όπως ίσχυσε και στα παλαιότερα φορολογικά έτη, κατόπιν αιτήσεως των φορολογουμένων για διαχωρισμό οφειλής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr