ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Ιούνιο - Ιούλιο οι αποφάσεις για το χρέος

Δημοσίευση 24 Μαΐου 2018, 14:27 / Ανανεώθηκε 24 Μαΐου 2018, 14:33
Ρέγκλινγκ: Ιούνιο - Ιούλιο οι αποφάσεις για το χρέος
Facebook Twitter Whatsapp

«Bραχυπρόθεσμα δεν χρειάζεται μείωσή του»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σϊγουρος ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις οι υπουργοί οικονομικών θα καταλήξουν σε συμπεράσματα για επιπλέον ελάφρυνση χρέους είτε τον Ιούνιο, είτε τον Ιούλιο εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σημείωσε πάντως ότι "βραχυπρόθεσμα δεν χρειάζεται μείωσή του"! Άλλωστε, όπως υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα, Cinco Días, "η Ελλάδα έλαβε σημαντική βοήθεια μέσω του PSI με το οποίο κουρεύτηκαν πάνω από 100 δισ. ευρώ αλλά και τα μέτρα μείωσης του κόστους από την πλευρά των δανειστών. Αυτά αντιστοιχούν σε εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ το χρόνο ή 5% του ΑΕΠ".

Παράλληλα ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης δήλωσε πεπεισμένος ότι "η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα τον Αύγουστο εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εάν εφαρμόσει μία αξιόπιστη αναπτυξιακή στρατηγική. Η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο, με την ανάπτυξη να έχει επιστρέψει, τη δημοσιονομική κατάσταση να είναι σωστή και την ανταγωνιστικότητα να ανακάμπτει. Ωστόσο πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να καταστεί η οικονομία πιο ανθεκτική.".

Ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε εκ νέου την Ελλάδα ειδική περίπτωση, επειδή παραμένει σε προγράμματα στήριξης για οκτώ χρόνια, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν όμως λόγοι για αυτό. Ένας από αυτούς είναι ότι το 2015 κινήθηκε προς τη λάθος κατεύθυνση, καταργώντας τις μεταρρυθμίσεις που είχαν ήδη εφαρμοστεί. Υπήρχαν δραματικές στιγμές το καλοκαίρι, όταν το Grexit ήταν μια πραγματική πιθανότητα», εξήγησε.

"Έκτοτε σημείωσε ότι η κατάσταση άλλαξε και υπήρξε πρόοδος. Τώρα υπάρχει πιθανότητα η χώρα να είναι μια ακόμα επιτυχία μαζί με τα άλλα κράτη που πέρασαν από πρόγραμμα" κατέληξε.