ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόβουν συντάξεις για να δώσουν τη… 13η σύνταξη!

Δημοσίευση 29 Μαΐου 2018, 10:25 / Ανανεώθηκε 29 Μαΐου 2018, 10:08
Κόβουν συντάξεις για να δώσουν τη… 13η σύνταξη!
Facebook Twitter Whatsapp

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Αντίβαρο στις δραματικές περικοπές στις συντάξεις που έρχονται από τις αρχές του 2019, αναζητά η κυβέρνηση από τη στιγμή που «κλείδωσε» ο επανυπολογισμός τους. 

Με δεδομένο, ότι οι δανειστές δεν κάνουν πίσω, και οι νέες μειώσεις είναι σίγουρες για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, η κυβέρνηση προχωρά στον σχεδιασμό της καταβολής και φέτος της 13ης σύνταξης για τους περισσότερους συνταξιούχους, έτσι ώστε το συνολικό ετήσιο ποσό που θα χάσουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων να καλυφθεί από τη 13η σύνταξη. 

«Πρόκειται για χρήματα που αφενός θα καλύψουν τις απώλειες και αφετέρου με το που θα δοθούν, θα πέσουν αμέσως στην αγορά και παράλληλα θα τονωθεί η κατανάλωση» εξηγεί σε συνομιλητές του υπουργός.

Σύμφωνα με τα "Νέα", η 13η σύνταξη μαζί με τα άλλα μέτρα που θα περιλαμβάνει το καλάθι του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ θα πείσει τους πολίτες ότι οι ημέρες θα καλυτερεύουν όσο το πρόγραμμα της κυβέρνησης αποδίδει και η οικονομία ανεβάζει ρυθμούς.

Πάντως, θεωρείται απίθανο να υπάρξει νομοθέτηση για αποκατάσταση της 13ης σύνταξης, είναι κάτι το οποίο πολύ δύσκολα θα βγει με βάση τα σημερινά οικονομικά μεγέθη. Έτσι το σενάριο που φαίνεται ότι επικρατεί είναι εκείνο που ακολούθησε η κυβέρνηση το 2016 με την οριζόντια ενίσχυση όλων των συνταξιούχων με ένα ποσό.

Όλα αυτά βέβαια είναι υπό την έγκριση των δανειστών, αλλά και της απόδοσης της οικονομίας. Πρέπει πρώτα να φανεί που θα κινηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό, την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ και εν τέλει το ύψος του πλεονάσματος και μετά να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε απόφαση, όπως επισημαίνει στην εφημερίδα υπουργός. Συμπερασματικά οι τελικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr