ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται φορο-αλλαγές σε ναυτιλία, τεκμήρια, χαρτόσημο, δόσεις

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2018, 21:03 / Ανανεώθηκε 20 Ιουνίου 2018, 21:31
Έρχονται φορο-αλλαγές σε ναυτιλία, τεκμήρια, χαρτόσημο, δόσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Τι συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών

Σε σημαντικές παρεμβάσεις και εκκρεμότητες που αφορούν την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία και οι οποίες δεν υπήχθησαν ως νομοθετικές ρυθμίσεις στον ψηφισθέντα εφαρμοστικό νόμο για το κλείσιμο της δ' αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου θα προχωρήσει τους ερχόμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ουσία πρόκειται για υποχρεώσεις φορολογικού χαρακτήρα που συμφώνησε με τους δανειστές και τις οποίες ανέλαβε να υλοποιήσει μετά το τέλος των μνημονίων. 

Ειδικότερα:

  • Θα επανεξεταστεί το υφιστάμενο καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης για τα φυσικά πρόσωπα. Οι όποιες αλλαγές επέλθουν θα αφορούν τις δηλώσεις εισοδήματος που θα υποβληθούν του χρόνου με οικονομικό έτος το 2018.
  • Επαναξιολογείται το ύψος του χαρτοσήμου που επιβάλλεται σε διάφορες συναλλαγές των πολιτών. Ένα από τα σενάρια είναι να θεσπιστεί ενιαίο ποσοστό χαρτοσήμου (2%)  σε όλες τις συναλλαγές, ενώ για κάποιες άλλες, όπως στις αποδείξεις δαπάνης (τίτλοι κτήσης), να καταργηθεί.
  • Η χώρα μας υποχρεούται να εκπονήσει μελέτη για την καθιέρωση 12 άτοκων δόσεων στην αποπληρωμή όλων των φόρων και εισφορών. Απαραίτητη προυπόθεση η αποπληρωμή να γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα (e-banking, πάγια προκαταβολή κλπ)
  • Ο κλάδος της ναυτιλίας θα πρέπει να πληρώνει φόρους όσο και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας, με την κατάργηση των προνομιακών φορολογικών ρυθμίσεων που τυγχάνει. Η υποχρέωση αυτή για αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς της ελληνικής ναυτιλίας επιβάλλεται κατ' απαίτηση της Ευρωπαικής Επιτροπής.
  • Αναμόρφωση με μείωση του συστήματος χρέωσης τόκων (8,5% επί των οφειλών) για όσους φορολογούμενους πληρώνουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις στο ελληνικό δημόσιο, ακόμη και αν έχουν υπαχθεί σε ευνοϊκή ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών (12 ή 24 μηνιαίες δόσεις).