ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Μεταμνημονιακή εποπτεία με βαριές δεσμεύσεις από την Αθήνα

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2018, 16:20 / Ανανεώθηκε 21 Ιουνίου 2018, 16:20
Reuters: Μεταμνημονιακή εποπτεία με βαριές δεσμεύσεις από την Αθήνα
Photo: AFP/LOUISA GOULIAMAKI
Facebook Twitter Whatsapp

Τρίμηνες αξιολογήσεις από Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM

Το σχέδιο ενισχυμένης εποπτείας για τη μεταμνημονιακή εποχή παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έγγραφο το οποίο εκπονήθηκε ενόψει του κρίσιμου Eurogroup που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, καθώς επίσης και ότι δεν θα συσσωρεύσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες.

Επίσης θα πρέπει να δεσμευθεί σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε έξι τομείς: Δημοσιονομικά, δομικές μεταρρυθμίσεις, κοινωνική πρόνοια, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εργασιακά, αγορές προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

«Η υλοποίηση των δεσμεύσεων θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση», σύμφωνα με το έγγραφο στο οποίο τονίζεται ότι οι αξιολογήσεις θα διενεργούνται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ESM.

Εάν οι αξιολογήσεις θα είναι θετικές, θα εκταμιεύονται προς την Αθήνα δόσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ κάθε Ιούνιο, ή δόσεις 600 εκατ. ευρώ κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
 

Διαβάστε επίσης:

►Στην κόψη του ξυραφιού – Δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία για το χρέος

►Live: Βέβαιος για λύση δηλώνει ο Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr