current views are: 6

25 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση07:20

Συνεχείς ανατροπές στην τουρκική οικονομία μετά τη νίκη Ερντογάν

Τις πρωινές ώρες, το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε έως και 3%, στη συνέχεια όμως παρουσίασε νέα πτώση

Δημοσίευση 07:20’

Τις πρωινές ώρες, το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε έως και 3%, στη συνέχεια όμως παρουσίασε νέα πτώση

Ο μεγάλος ενθουσιασμός στις τουρκικές αγορές, που επικράτησε μετά τη νίκη του Ερντογάν στις εκλογές, δεν κράτησε πολύ, καθώς η λίρα λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος, βρίσκεται υπό πίεση, την ίδια ώρα που το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει χάσει το σύνολο των κερδών του.

Τις πρωινές ώρες, οι τουρκικές αγορές κατέγραψαν ράλι, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές θα φέρει πολιτική σταθερότητα, παραμερίζοντας τις όποιες ανησυχίες για την κατεύθυνση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε έως και 3% έναντι του αμερικανικού, στις 4,5375 λίρες ανά δολάριο. Από τις 11:00 το πρωί τα κέρδη άρχισαν να περιορίζονται και αυτή την ώρα η εικόνα έχει αλλάξει, με την ισοτιμία στις 4,71 λίρες ανά δολάριο.

Στην αγορά μετοχών ο δείκτης BIST 100, που λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης έκανε «άλμα» 3,7%, με οδηγό τις τράπεζες και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, είναι πλέον σχεδόν αμετάβλητος στις 95,818 μονάδες.

Η εικόνα είναι μεικτή στην αγορά κρατικού χρέους. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου βαίνει αυξανόμενη, στο 16,38% έναντι κλεισίματος στο 16,29% την Παρασκευή. Ωστόσο η απόδοση του διετούς ομολόγου υποχωρεί στο 18,98% από 19,18%.

«Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές ίσως θεωρήσουν καθησυχαστικό το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η περίοδος πολιτικής αστάθειας», δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics. «Αλλά το όποιο ράλι μπορεί γρήγορα να αντιστραφεί εάν ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιήσει την ενισχυμένη θέση του για να επιδιώξει πιο χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολική, όπως φοβόμαστε ότι είναι πιθανόν».

Οι επενδυτές υποδέχονται με ανακούφιση από τη μία την προοπτική για μία ομαλή συνεργασία ανάμεσα στον πρόεδρο και τη νέα Βουλή της χώρας. Ενδεχόμενη μετωπική σύγκρουση των δύο θεσμών θα πυροδοτούσε σοβαρές αναταράξεις στην οικονομία. Από την άλλη είναι εμφανές ότι εξακολουθούν να ανησυχούν για την επιμονή στα Erdoganomics, τα οποία οδηγούν την οικονομία σε υπερθέρμανση.

Η λίρα έχει σημείωσε απώλειες 17% έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας εν όψει της αυξημένης επιρροής του Ερντογάν, που θέλει χαμηλότερα επιτόκια για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.


σχετικα αρθρα