ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAZ: De facto τέταρτο μνημόνιο η απόφαση του Eurogroup – Έρχεται και πέμπτο

Δημοσίευση 7 Ιουλίου 2018, 19:57 / Ανανεώθηκε 7 Ιουλίου 2018, 20:29
FAZ: De facto τέταρτο μνημόνιο η απόφαση του Eurogroup – Έρχεται και πέμπτο
Photo: AFP/INO
athina INO monastiraki oikonomia
Facebook Twitter Whatsapp

Πώς συνδέει η γερμανική εφημερίδα το οικονομικό ζήτημα με το προσφυγικό

Το ενδιαφέρον του Γερμανικού Τύπου εξακολουθεί να συγκεντρώνει η απόφαση του Eurogroup, με τα ΜΜΕ να μην συμμερίζονται το αφήγημα της κυβέρνησης περί εξόδου από τα μνημόνια.

Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, εάν κρίνει κανείς από το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία παρατηρεί πως η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ στοιχίζει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, μια «επένδυση» θα μπορούσε να αποδώσει στο μέτωπο του προσφυγικού, εάν εφαρμοζόταν πλήρως η προσφυγική συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

Η FAZ, αρχικά εκτιμά πως η επιμήκυνση της αποπληρωμής των πιστώσεων προς τους δανειστές, όχι μόνο δεν αποτελεί έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και de facto τέταρτο πρόγραμμα: «Στο τέλος αυτού του τέταρτου ανεπίσημου προγράμματος θα ακολουθήσει αναπόφευκτα και πέμπτο: είτε υπό τη μορφή επιπλέον επιμήκυνσης, είτε υπό τη μορφή ενός κουρέματος. Αυτό είναι το τίμημα που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι στην Ευρωζώνη για την κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ. Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ με τη βοήθεια δισεκατομμυρίων. Όποιος όμως δεν διαμορφώνει εικόνα για τον κόσμο που τον περιβάλλει μέσα από ταμπέλες excel και αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους διαπιστώνει ότι υπάρχουν παράλληλα πλήθος πολιτικά επιχειρήματα υπέρ του να μην αφεθεί στην τύχη της αυτή η χώρα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».

Στη συνέχεια, η FAZ συνδέει το οικονομικό με το προσφυγικό. «Η μαζική μετανάστευση κυρίως μουσουλμάνων προς την Ευρώπη το 2015 ξεκίνησε πρωτίστως από την Ελλάδα. Αν η Ευρώπη δεν θέλει να επιστρέψει στην εποχή των κλειστών συνόρων, οφείλει να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα στην Ελλάδα, αλλά και από κοινού με την Ελλάδα. Η προσφυγική συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας θα απέδιδε περισσότερο αν οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες ασύλου έκαναν σωστά τη δουλειά τους ή τουλάχιστον δέχονταν τη βοήθεια που τους προσφέρεται. Σήμερα όμως οι ελληνικές αρχές διοχετεύουν εν τέλει τους πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Από εκεί οι πρόσφυγες αναχωρούν για την δυτική Ευρώπη αφήνοντας πίσω τους αιτήσεις ασύλου να σκονίζονται στα ράφια των ελληνικών υπηρεσιών» αναφέρει το δημοσίευμα που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle και συνεχίζει:

«Στην πράξη οι αρμόδιες αρχές επαναπροωθούν στην Τουρκία ελάχιστους μόνο πρόσφυγες χωρίς δικαίωμα ασύλου παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα. Οι ελληνικές αρχές ωστόσο παρακάμπτουν την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου σε τέτοιο βαθμό ώστε εύλογα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το κάνουν εκ συστήματος. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση στην ελληνική κυβέρνηση ότι η μαζική μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα μόνο της δυτικής Ευρώπης, αλλά ενδέχεται να πλήξει και την Ελλάδα σε περίπτωση που αποτύχει η προσφυγική συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Κι όμως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αν εφάρμοζε πλήρως την προσφυγική συμφωνία. Μέχρι σήμερα όμως αυτό δεν έχει συνειδητοποιηθεί στην Αθήνα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr