ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Παρά την έξοδο από τα μνημόνια, τα προβλήματα παραμένουν

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 17 Αυγούστου 2018, 16:48 / Ανανεώθηκε 17 Αυγούστου 2018, 16:44
Reuters: Παρά την έξοδο από τα μνημόνια, τα προβλήματα παραμένουν
Photo: AFP/LOUISA GOULIAMAKI
Facebook Twitter Whatsapp

Παρά τα σημάδια ανάκαμψης, το Reuters παρατηρεί πως ο σκεπτικισμός παραμένει, με το ΔΝΤ να υπογραμμίζει τα «εξωτερικά και εσωτερικά ρίσκα».

Μπορεί η Ελλάδα να βγαίνει από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου, ωστόσο ο σκεπτικισμός παραμένει, εκτιμά το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του.

Η κρίση, σύμφωνα με το Reuters αποδείχθηκε βαθιά τραυματική για τους Έλληνες, οι οποίοι το 2001 αντάλλαζαν με ενθουσιασμό δραχμές με ευρώ. Η υιοθέτηση της κοινής ισοτιμίας σήμανε την απαρχή μιας εποχής φθηνής πίστωσης η οποία χρηματοδότησε μια πομπώδη ιδιωτική κατανάλωση καθώς επίσης και αύξηση στις δαπάνες του κράτους, που εκτίναξαν τα ελλείμματα.

Από την έναρξη της κρίσης χρέους στις αρχές του 2010, τέσσερις συναπτές κυβερνήσεις πολέμησαν ώστε να αποφύγουν τη χρεωκοπία, βασιζόμενες στο μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης στην ιστορία, καθώς η Ελλάδα δανείστηκε συνολικά 260 δισ. ευρώ από τους εταίρους της στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Όπως τονίζει το Reuters, καθώς η Αθήνα τώρα στρέφει το βλέμμα της στην κανονικότητα και ανακτά την οικονομική της κυριαρχία, οι πληγές παραμένουν – οι τράπεζες είναι φορτωμένες με ένα τεράστιο αριθμό κόκκινων δανείων, ενώ το δημόσιο χρέος παραμένει το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, αχτίδες φωτός αχνοφαίνονται μέσα από τα σύννεφα. Η οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 26% στα χρόνια της κρίσης, άρχισε να αναπτύσσεται ξανά, ο τουρισμός αυξάνεται, και η ανεργία διαρκώς πέφτει – στο 19,5% από το 28%..

«Εάν μάθαμε κάτι από αυτή την κρίση, είναι το ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα πρέπει να προστατέψουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα», ανέφερε ο Πάνος Τσάκλογλου, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της προηγούμενης κυβέρνησης και συνέχισε:

«Οι λαϊκίστικες πολιτικές που κερδίζουν ορισμένους ψήφους σήμερα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για αρκετά χρόνια και θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος. Αλλιώς, αργά ή γρήγορα θα καταλήξουμε στο ίδιο σημείο».

Παρά τα σημάδια ανάκαμψης, το Reuters παρατηρεί πως ο σκεπτικισμός παραμένει, με το ΔΝΤ να υπογραμμίζει τα «εξωτερικά και εσωτερικά ρίσκα».

Η Αθήνα μετά το πρόγραμμα έχει δεσμευθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060.

Παρά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν το ΔΝΤ αναφέρει πως η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει αβέβαιη και μια ρεαλιστική αναπροσαρμογή χρειάζεται για τους δημοσιονομικούς στόχους και τους στόχους για την ανάπτυξη. «Δεν βρίσκω λόγους για εορτασμούς (…) είναι σαν να πηδάς από το τηγάνι στη φωτιά», ανέφερε ο Θάνος Βερέμης, καθηγητής ιστορίας στο ΕΚΠΑ και κατέληξε:

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υπεροφολογηθεί, οι πολίτες δεν έχουν λεφτά στην άκρη ώστε να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους και συνεπακόλουθα να αναπτυχθεί η οικονομία».

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr