current views are: 9

19 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση09:19

Μνημόνια τέλος – Τον Οκτώβριο το πρώτο crash test από τους θεσμούς

Τι θα περιλαμβάνει ο μεταμνημονιακός έλεγχος

Δημοσίευση 09:19’

Τι θα περιλαμβάνει ο μεταμνημονιακός έλεγχος

Τρίτο μνημόνιο, και γενικώς Μνημόνια, τυπικά τέλος από αύριο. Ωστόσο ο μεταμνημονιακός “δρόμος” που υποχρεούται να διαβεί η χώρα μας, τουλάχιστον έως το 2022, κάθε άλλο παρά ανθόσπαρτος θα είναι καθώς παραμένουν, προς εφαρμογή, πλήθος δεσμεύσεων και συμφωνιών με τους πιστωτές.

Αυτές, μεταξύ άλλων, αφορούν την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση των, έως σήμερα, ψηφισθέντων μεταρρυθμίσεων, την ολοκλήρωση άλλων που παρέμειναν εκκρεμείς με το 3ο Μνημόνιο, την  τήρηση σφιχτών κανόνων όσον αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας, και το κυριότερο όλων την διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ) έως το 2022 και 2,2% μετέπειτα και έως την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους το 2060  σε ποσοστό 75%.Με την τυπική λήξη του τρίτου Μνημονίου παύουν μεν οι πληρωμές δόσεων δανείων με βάση την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων από πλευράς των θεσμών, αλλά οι τελευταίοι παραμένουν στη χώρα μας αλλάζοντας απλώς ρόλο, και συντάσσοντας  ανά τρίμηνο “εκθέσεις οικονομικής προόδου” από τις οποίες θα κρίνονται πολλά για το οικονομικό παρόν και μέλλον μας… Από τις, θετικές η μη, εκθέσεις προόδου των θεσμών θα συναρτάται ,εκτός των άλλων, η στάση των διεθνών αγορών  χρήματος  έναντι της χώρα μας αναφορικά με την επιδίωξη της για επιτυχή και ομαλή πρόσβαση, μετά από 9 ολόκληρα χρόνια, στις αγορές ομολόγων αλλά και η καταβολή χρημάτων  ύψους 4,8 δις ευρώ στην Ελλάδα  ( με επιστροφές 600 εκατομμυρίων ευρώ  ανά εξάμηνο και μέχρι το 2022 ) από τα κέρδη  των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης.  

Τι θα περιλαμβάνει ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος

Τον ερχόμενο Οκτώβριο  ξεκινά η πρώτη αποτίμηση από πλευράς των εκπροσώπων των κλιμακίων των  θεσμών (ESM.ΕΚΤ.Ε.Ε,ΔΝΤ) της γενικότερης οικονομικής πορείας της χώρας μας στα πλαίσια των μεταμνημονιακών ελέγχων  και σύμφωνα με ότι συμφωνήθηκε για τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Με την νέου τύπου αξιολόγηση ανοίγει από τους θεσμούς το κεφάλαιο κρίσιμων ζητημάτων τα οποία  θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 . Κρισιμότατο  ζήτημα   το εάν θα περιλαμβάνεται η όχι στον προϋπολογισμό η συμφωνηθείσα μείωση έως 18% των παλαιών συντάξεων ( που χορηγήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016 ) μετά τον επαναυπολογισμό τους με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Η νέα μείωση των συντάξεων θα περιορίσει κατά 3,2 δις ευρώ την ετήσια  συνταξιοδοτική δαπάνη και αναμένεται να περικοπούν σε σημαντικό ποσοστό  κυρίως συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ σχετικά μικρές θα είναι οι απώλειες για  συνταξιούχους που λαμβάνουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ. Εκτός αυτού θα εξεταστεί η πρόθεση της Κυβέρνησης να αυξήσει εντός του έτους τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα ,και να ενεργοποιήσει διάφορα αντίμετρα από το 2019 (φοροελαφρύνσεις 700 εκατομμυρίων ευρώ, επίδομα ενοικίου η δόσεων δανείων κ.λ.π.).Τέλος ο έλεγχος θα αφορά επίσης ..

*Την ολοκλήρωση εκκρεμών ζητημάτων του τρίτου Μνημονίου (επιλογή γενικών και τομεακών γενικών γραμματέων στα Υπουργεία)..

*Την πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων (φέτος θα πρέπει να συγκεντρωθούν 2 δις ευρώ από Ελληνικό, Εγνατία κ.λ.π., ενώ στα δημόσια ταμεία μέχρι σήμερα έχουν μπει 750 εκατομμύρια ευρώ ).

*Διασφάλιση δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ) έως το 2022..

*Περιορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό 30%-32% έως τα τέλη του 2019 από 48% των χορηγήσεων  σήμερα.

*Εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.636 -6.545 ευρώ από 1/1/2020.

*Μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών το κράτος σε ιδιώτες (έκδοση εκκρεμών συντάξεων, εξόφληση προμηθευτών κ.λ.π.).

*Ολοκλήρωση του κτηματολογίου έως το 2020  και κύρωση των δασικών χαρτών.

 


σχετικα αρθρα