current views are: 12

12 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση07:27

«Μάχη» για τις συντάξεις – Διχασμένοι οι δανειστές, αισιόδοξη η κυβέρνηση

Στο υπ. Δικαιοσύνης τα ραντεβού με τους Θεσμούς

Δημοσίευση 07:27’

Στο υπ. Δικαιοσύνης τα ραντεβού με τους Θεσμούς

Πρεμιέρα σήμερα για τις πρώτες μεταμνημονιακές επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών, με κύριο θέμα το ζήτημα των συντάξεων. Από τη μία, οι δανειστές επιμένουν στη θέση τους για περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, με την Κομισιόν ωστόσο να εμφανίζεται πιο ελαστική, ενώ από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για καθαρή μη εφαρμογή του μέτρου αν τα δημοσιονομικά στοιχεία δείξουν ότι δεν χρειάζεται.

Οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης και από πλευράς κυβέρνησης είναι παρόντες μόνον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Θα υπάρξουν 2-3 συναντήσεις, μία σήμερα, μία αύριο (αν χρειαστεί) και μία την Παρασκευή (οπότε και αναμένεται να αναχωρήσουν οι θεσμοί), που θα είναι ολιγόωρες, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν θα αφορούν σε διαπραγματεύσεις, αλλά σε ανταλλαγή πληροφοριών και σε ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Βασικό στοιχείο των συζητήσεων θα είναι, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ κυβερνητικός παράγοντας, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, ωστόσο, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου. Όπως, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η μείωση των «κόκκινων» δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας), η διαδικασία απλούστευσης στη χορήγηση αδειών για επενδύσεις, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά.

Όσον αφορά το «καυτό» θέμα τνω συντάξεων, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει στις συζητήσεις να «ξεθολώσει» το τοπίο, με καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο newpost.gr να εμφανίζεται αισιόδοξη για τη μη περικοπή τους. «Ο μηχανισμός δεν είναι όπως πριν και όσο υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο δεν υπάρχει λόγος να κοπούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό», διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Euronews.

Ωστόσο, όπως έγραφε νωρίτερα το newpost.gr, το μεγάλο ερώτημα είναι τι σκέφτεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με τους «σκληρούς» της Ευρώπης και πώς θα κάμψει τις αντιδράσεις τους από τη στιγμή που θεωρούν αδιανόητο να μην εφαρμοστεί κάτι ψηφισμένο. Το Βερολίνο αποτελεί για άλλη μια φορά το μεγάλο εμπόδιο, όμως αρωγός του Μαξίμου θα μπορούσε να είναι η στήριξη που βρήκε η Γερμανίδα καγκελάριος στο προσφυγικό όταν βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει στο πλευρό της την Κομισιόν για το εν λόγω ζήτημα, ωστόσο το ΔΝΤ εμφανίζεται μάλλον αρνητικό επί της αρχής επιμένοντας στο «ψαλίδι», ενώ ΕΚΤ και ESM έχουν πολλάκις υποστηρίξει ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Σημειώνεται ότι εκτός από την αναβολή εφαρμογής του μέτρου εξετάζεται και η εφαρμογή του σε… δόσεις. Όλα αυτά υπό την αίρεση βέβαια, ότι θα στηρίξουν και οι εκπρόσωποι των Θεσμών.

Σε κάθε περίπτωση, αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν τώρα, αλλά πιθανότατα τον Νοέμβριο, με την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού. 

Ρέγκλινγκ: Εφαρμόστε τις περικοπές στις συντάξεις

Ο κ. Ρέγκλινγκ, πάντως, σε συνέντευξή του στο Capital ξεκαθάρισε ότι το δημοσιονομικό πακέτο που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο το 2017 περιελάμβανε και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και επομένως αυτό είναι μέρος της συμφωνίας. «Αυτό το πακέτο ήταν σημαντικό για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, που επέτρεψε σημαντικές εκταμιεύσεις και εκτεταμένα μέτρα ανακούφισης του χρέους», είπε.

Μάλιστα, ο ίδιος προσέθεσε ότι ένας λόγος για τον οποίο αυξήθηκαν πρόσφατα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, πέραν των εξελίξεων σε Αργεντινή, Τουρκία και Ιταλία, είναι «οι πρόσφατες δημόσιες εικασίες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

«Συνεπώς», τόνισε με νόημα, «συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βιώσιμο μέλλον της Ελλάδας. Αυτή είναι η καλύτερη εξασφάλιση για την πρόσβαση στις αγορές».

Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ παρέπεμψε για τις όποιες σχετικές διαπραγματεύσεις στις συναντήσεις που ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα, λέγοντας ότι «αυτό είναι το σωστό πλαίσιο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει από το παρελθόν η ελληνική κυβέρνηση».

Επίσης, ο επικεφαλής του ΕSM εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι «συνολικά έδωσε τη διαβεβαίωση» που περιμένουν οι αγορές ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση, ως αρμόδια για τη σχετική απόφαση, προσθέτοντας, πάντως, ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι σχετικοί παράγοντες και να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία διαβούλευσης. «Ως οικονομολόγος συμβουλεύω γενικά ότι οι μισθοί πρέπει να αυξάνονται ακολουθώντας την παραγωγικότητα», είπε.


σχετικα αρθρα