ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» από τους Θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια

Δημοσίευση 12 Σεπτεμβρίου 2018, 18:03 / Ανανεώθηκε 12 Σεπτεμβρίου 2018, 18:06
«Καμπανάκι» από τους Θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια
Facebook Twitter Whatsapp

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση των δανειστών με την αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

 

Την ανησυχία τους για τον ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων αλλά και τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων που θα πρέπει να παρουσιάσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, για την τριετία 2019 - 2021.

Εκτός απο τα κόκκινα δάνεια, οι δύο πλευρές συζητήσαν τις δυνατότητες για άντληση μαρκοπροθέσμων κεφαλαίων απο την αγορά ενόψει της ολοκλήρωσης του λεγόμενου Εποπτικού Έλεγχου Αξιολόγησης (το SREP). Σημειώνεται ότι τα ευρήματα του ελέγχου αυτού σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των πρόσφτατων τέστ αντοχής (stress tests) θα προσδιορίσουν τις τυχόν ανάγκες ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εκτιμάται ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα μπορέσουν ν΄αντληθούν μέσω ομολόγων, παρόλο που κάτι τέτοιο έχει καταστεί δυσχερές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται (άρση του waiver από 21 Αυγούστου) κατ΄εξαίρεση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συζήτηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο εταιρικής διοίκησης των τραπεζών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr