ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα στεγαστικά δάνεια: Ούτε χορηγούνται από τράπεζες, ούτε ζητούνται από πελάτες

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2018, 12:38 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2018, 12:38
Νέα στεγαστικά δάνεια: Ούτε χορηγούνται από τράπεζες, ούτε ζητούνται από πελάτες
Facebook Twitter Whatsapp

«Κόκκινα» τα μισά σε ποσοστό παλαιά στεγαστικά δάνεια

Σημάδια σημαντικής πτώσης και ανυπαρξίας στη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η τραπεζική στεγαστική πίστη καθώςεν αντιθέσει με την προ κρίσης περίοδο, είναι ελάχιστα τα νέα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν σήμερα οι τράπεζες σε ζευγάρια και νοικοκυριά, όπως επίσης περιορισμένη σε σημαντικό βαθμό εμφανίζεται και η ζήτηση από πλευράς πελατών.

Κι όλα αυτά την  ώρα που σχεδόν τα μισά σε ποσοστό παλαιά στεγαστικά δάνεια (44,3% του συνολικού χαρτοφυλακίου στέγης η 27,5 δισ. ευρώ) εντάσσονται στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, είναι δηλαδή με ένα λόγο «κόκκινα». Τα στοιχεία, όσον αφορά τα σημερινά δεδομένα στη στεγαστική τραπεζική  πίστη, είναι από μόνα τους ενδεικτικά  μιας  κατάστασης που   φυλλορροεί. 

Και ιδού γιατί:

α) Οι τράπεζες δέχονται καθημερινώς 90-100 αιτήματα από πελάτες για τη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων. Από αυτά εγκρίνονται με αυστηρές εγγυήσεις (δύο εγγυητές,υποθήκες κλπ) το πολύ 20 δάνεια. Προ κρίσης οι αιτήσεις έφταναν καθημερινώς τις 1.100-1.200 με την συντριπτική πλειοψηφία τους να εγκρίνεται με τη χορήγηση στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.

β) Σήμερα οι αιτήσεις για καταναλωτικά δάνεια φτάνουν μετά βίας καθημερινώς τις 3.000 εκ των οποίων εγκρίνεται μόλις το 15%-20%.Πριν από το 2010 οι αιτήσεις έφταναν καθημερινώς τις 35.000 και εγκρίνονταν σχεδόν όλες (όλοι μας θυμόμαστε ακόμη τα τηλεφωνήματα από τις τράπεζες που χορηγούσαν αφειδώς καταναλωτικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις).

γ) Ωστόσο το χειρότερο όλων, σύμφωνα με γνώστες της τραπεζικής αγοράς, είναι ότι αρκετοί από όσους πελάτες σπεύδουν για δάνεια (στεγαστικά  καταναλωτικά ) στις τράπεζες εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα,και είναι ήδη εκτεθειμένοι σε δανεισμό κλπ. Οι έχοντες οικονομική ευρωστία σπανίως προστρέχουν για δανεισμό στις τράπεζες προτιμώντας να διαβιώνουν με το ρευστό που έχουν στα σπίτια τους,με το μισθό τους, και και τυχόν καταθέσεις,αποφεύγοντας να  εμπλακούν σε τραπεζικό δανεισμό με υψηλά επιτόκια.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr