ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα προβλέπει η απόφαση για τα capital controls

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2018, 10:11 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2018, 10:11
Τι θα προβλέπει η απόφαση για τα capital controls
Facebook Twitter Whatsapp

Θέμα ωρών η κατάργηση των περισσότερων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

Θέμα ωρών ή ημερών είναι πλέον η κατάργηση με υπουργική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών των περισσότερων περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν στα capital controls (καταθέσεις και κινήσεις κεφαλαίων), με απώτερο στόχο να σταλεί από την κυβέρνηση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ισχυρό σήμα ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος  και εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, θα αρθούν οι εξής περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων μέσω των τραπεζών: 

1) Αυξάνεται το ύψος των ποσών των κεφαλαίων που μπορούν να μεταφέρονται με εμβάσματα από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό στα πλαίσια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το όριο των εμβασμάτων αναπροσαρμόζεται στα 100.000 ευρώ για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ημέρα, με την προσκόμιση στο πιστωτικό ίδρυμα των απαραίτητων τιμολογίων και παραστατικών της επιχειρηματικής συναλλαγής.

2) Οσον αφορά την ανάληψη μετρητών θεωρείται βέβαιη η πλήρης κατάργηση του ορίου των αναλήψεων των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα το μήνα στο εσωτερικό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ελάχιστοι πελάτες κάνουν χρήση ολόκληρου του ορίου ανάληψης μετρητών από τα ΑΤΜ ή τα γκισέ των τραπεζών. Καταργούνται επίσης οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών. Η ανάληψη μετρητών από χώρες του εξωτερικού θα έχει ως όριο τα 5.000 ευρώ.

3) Θα παρέχεται στους πελάτες των τραπεζών πλήρης ευχέρεια ανοίγματος νέων λογαριασμών.

4) Εάν πρόκειται για «νέο χρήμα» που εισήχθη από τράπεζα του εξωτερικού ή κατατέθηκε προσφάτως σε ελληνική τράπεζα ως ρευστό που διατηρούνταν στο σπίτι, αυτό μπορεί να αναληφθεί αλλά και να εξαχθεί στο εξωτερικό ελεύθερα.

5) Για κάθε ταξίδι στο εξωτερικό θα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς 10.000 ευρώ σε μετρητά, όπως δηλαδή ισχύει και για τους ταξιδιώτες των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.

6) Τα κέρδη και τα μερίσματα από επενδύσεις με κεφάλαια από το εξωτερικό μπορούν ελεύθερα να εξαχθούν στο εξωτερικό...

Η πλήρης κατάργηση των περιορισμών στα capital controls συνδέεται, εκτός των άλλων, και με τις επιστροφές σημαντικού ύψους χρηματικών ποσών το τελευταίο διάστημα στα πιστωτικά ιδρύματα.

Σήμερα οι τραπεζικές καταθέσεις αγγίζουν τα 130 δισ. ευρώ, 11 δισ. υψηλότερα από το χαμηλό των 119 δισ. ευρώ τον Απριλίο του 2017.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr