current views are: 9

1 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση18:01

«Πράσινο» για μη περικοπή των συντάξεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους: Δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο

Μετά τις 15 Οκτωβρίου η συζήτηση για τις περικοπές, λέει το Eurogroup

Δημοσίευση 18:01’

Μετά τις 15 Οκτωβρίου η συζήτηση για τις περικοπές, λέει το Eurogroup

«Παράθυρο» για μη περικοπή των συντάξεων άνοιξαν χθες, μετά το Eurogroup, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 από την κυβέρνηση, το οποίο περιέχει δύο εναλλακτικές επιλογές.

Μεταξύ άλλων, ο Μάριο Σεντένο, μετά το τέλος της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup, ισχυρίστηκε ότι «το μέτρο μείωσης των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο», καθώς εκτίμησε πως αποτελεί δημοσιονομικό μέτρο.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο η μείωση των συντάξεων καθώς στο ασφαλιστικό σύστημα έχει γίνει μεταρρύθμιση. Είχε στόχο να είναι δημοσιονομικό μέτρο και όλοι ξέρουμε ότι η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα δείχνει πολύ καλύτερη απ’ ότι πριν από 18 μήνες που ελήφθη η απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι η χώρα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά και το χρέος, συμπλήρωσε και αυτό ακριβώς είναι σημαντικό. Υπάρχουν συζητήσεις για τα μέτρα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό αλλά περιμένουμε η χώρα να πιάσει τους στόχους».

►Διαβάστε επίσης: Διπλό σενάριο στον προϋπολογισμό για τις συντάξεις

Τόνισε, δε, πως αυτό που είναι «σημαντικό» είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους και πως σ’ αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τα δύο σενάρια που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο.

Σημειώνεται πως το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης στο αίτημά της για τη μη περικοπή των συντάξεων κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, ήταν το γεγονός ότι σύμφωνα με την άποψη του οικονομικού επιτελείου, πρόκειται για μια μη διαρθρωτική, αλλά δημοσιονομική παρέμβαση.

Δηλαδή, επιχειρηματολογούσε το ΥΠΟΙΚ, στο βαθμό που οι στόχοι πιάνονται δημοσιονομικά δεν είναι απαραίτητο το μέτρο, εφόσον δεν χαρακτηρίζεται διαρθρωτική μεταρρύθμιση, όπως επέμενε το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε πως η συζήτηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, περιλαμβανομένων και των συντάξεων, θα πραγματοποιηθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των δημοσιονομικών δεικτών και υπογράμμισε πως οι όποιες συζητήσεις για την περικοπή ή μη θα διεξαχθούν υπό αυτό το πρίσμα:

«Με βάση τα στοιχεία μέχρι τώρα έχουμε την άποψη ότι η Ελλάδα είναι σε καλή τροχιά να πετύχει τους στόχους του 2018 και το 2019. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη εφαρμογής των μέτρων θα συζητηθεί υπό αυτό το πρίσμα».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι στον ελληνικό προϋπολογισμό παρουσιάζονται και τα δύο σενάρια για τις συντάξεις. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται και σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν [στο προσχέδιο του προϋπολογισμού] και τα δύο σενάρια», δήλωσε.


σχετικα αρθρα